Legea austerității produce efecte deși nu este în vigoare. Firmele opresc angajările

Legea austerității produce efecte deși nu este în vigoare. Firmele opresc angajărileSursa foto: Dreamstime.com

Legea austerității, pe care și-a asumat răspunderea Marcel Ciolacu începe să-și facă simțită efectele negative, deși nu a intrat în vigoare. Actul normativ urmează să fie analizat de Curtea Constituțională. Cu toate acestea, multe firme își restrâng activitatea și au stopat angajările. Efectele negative se resimt mai ales în IT, agricultură, construcții și HORECA.

Legea austerității produce efecte negative asupra economiei, deși nu a intrat în vigoare. Actul normativ pe care și-a asumat răspunderea premierul Marcel Ciolacu îi determină pe patroni să-și restrângă activitatea. Măsurile propuse de Guvern prin legea austerității sunt de natură să crească presiunea asupra companiilor. Iar firmele își iau măsuri pentru a supraviețui în condiții de austeritate economică și creștere a fiscalității.

Chiar dacă actul normativ se află la Curtea Constituțională a României (CCR), în vederea analizei, micii întreprinzători nu-și fac prea multe speranțe. Aceștia au devenit mult mai precauți. Iar primele consecințe se fac simțite deja în economie. Aceștia au devenit mult mai reținuți atunci când vine vorba despre angajări, conform datelor platformei de recrutare online BestJobs.

„Momentan, se simte o încetinire a eforturilor de recrutare în cele mai multe domenii, dar în special în cele vizate de măsurile fiscale, într-o perioadă cunoscută în anii trecuți pentru accelerarea recrutării. Ne așteptăm să vedem impactul real al acestei reforme în următoarele luni”, a declarat Ana Vișian, marketing manager BestJobs.

Cu precădere, acest lucru se observă în domeniile care beneficiau de facilități fiscale, a căror dezvoltare s-a dorit în trecut. Este vorba despre IT, agricultură, HORECA și construcții.

Firmele din acest domeniu își regândesc strategiile de afaceri concentrându-se nu pe dezvoltare, ci pe achitarea noilor obligații fiscale, către stat. Sunt efectele din legea austerității. Pe de altă parte, în construcții, multe companii și-au suspendat proiectele, așteptând criza imobiliară ce se prefigurează.

Legea austerității provoacă efecte negative

Sursă: Anawat Sudchanham | Dreamstime.com

Legea austerității are efecte negative

De altfel, patronii români au avertizat încă cu privire la consecințele negative pe care le va aduce măsurile propuse. Modificările fiscale, pe care și le-a asumat Marcel Ciolacu, riscă să arunce în aer piața muncii. Oamenii de afaceri se așteaptă la o creștere a ratei șomajului și la o încetinire a afacerilor.

În opinia lor, odată ce legea austerității va intra în vigoare, va lua amploare economia subterană și evaziunea fiscală. Paradoxal este vorba despre cele două fenomene pe care și-a propus Ciolacu să le combată.

„Din analiza noastră taxarea cifrei de afaceri așa cum se vehiculează în spațiul public va lovi în mai mult de 700 dintre cele mai importante 1.000 de companii din România, cu capital local și străin. Această taxă va avea un efect inflaționist, va afecta negativ exporturile și este pro-ciclică (într-o recesiune pe care nu și-o dorește nimeni, dar care se poate întâmpla și când toate companiile fac pierderi această taxă le poate împinge la faliment sau restructurări semnificative)”, a avertizat Radu Burnete, directorul Confederației Patronale Concordia.

Firmele vor stopa dezvoltarea

Potrivit omului de afaceri, legea austerității va avea efecte negative asupra dezvoltării companiilor. Radu Burnete a explicat că taxa propusă nu ține cont că există sectoare unde se lucrează cu volume mari și marje mici. Astfel, multe firme realizează profituri mici pentru că se dezvoltă, investesc astfel încît să facă față competiției.

„Mesajul politic este inconsistent. Dacă au profituri mari atunci companiile sunt rele și au aceste profituri în detrimentul consumatorului. Dacă au profituri mici atunci sigur fac ceva să-l ascundă. Companiile nu pot avea și profit mare și mic în același timp pentru a fi pe placul tuturor politicienilor, ele se uită la piață, la oportunități, la dobânzi, la stabilitatea sistemului fiscal și așa decid cât și cum investesc, la ce prețuri pot comercializa și așa mai departe”, a mai spus Radu Burnete.

Radu Burnete a avertizat că legea austerității va afecta foarte tare industria auto, „motorul exporturilor românești”, după cum relatează economedia.ro.