Românii vor fi obligați să plătească o nouă asigurare. Legea intră în vigoare luna următoare
- Alexandru Sălăvăstru
- 10 octombrie 2023, 15:37
Antena 3 CNN a organizat Conferința Națională România Inteligentă "Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor – soluții salvatoare”, iar printre cei care au vorbit s-a numărat și Nicoleta Radu, Director General al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Aceasta a făcut precizări importante despre viitoarea lege.
Nicoleta Radu, Director General al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a vorbit despre viitoarea lege care va intra în vigoare în luna noiembrie. Una dintre noutăți se referă la verificarea poliței de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară.
Începând cu 11 noiembrie va intra în vigoare noua asigurare obligatorie
În cadrul conferinței amintite anterior, Nicoleta Radu a prezentat efortul depus în ceea ce privește promovarea noii legi:
"Suntem cel mai important comunicator din piața de asigurări din România. Unul dintre cele mai importante lucruri realizate a fost spotul de interes public, realizat cu IGSU și AMR. Am făcut un tur de forță prin țară. Avem protocoale de colaborare cu foarte multe municipii, reședințe de județ și orașe mai mici. Încă din 2010, avem în site-ul nostru un spațiu dedicat exclusiv primăriilor, unde se poate intra printr-o parolă. Noi putem oferi parola, dar doar în măsura în care respectiva autoritate o solicită", a precizat Nicoleta Radu pentru Antena 3 CNN.
Printre cele mai importante modificări se numără și verificarea poliței de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară:
"Începând cu 11 noiembrie, va intra în vigoare nouă noastră lege. Una dintre modificări se referă la verificarea poliței de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară. Autoritățile nu știu despre existența acestei legi", a menționat directorul PAID.
În România, din 9,1 milioane de locuințe, doar 1,7 sunt asigurate, ceea ce înseamnă că restul de 7,4 milioane nu au nicio despăgubire în caz de cutremur, alunecări de teren sau inundații.
Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în țara noastră se înregistrează anual peste 100 de cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter. În fața unor astfel de situații, pagubele sunt enorme. O asigurare obligatorie a locuințelor ne protejează de daunele provocate de cutremur, inundații din cauze naturale și alunecări de teren.
La Conferința Naţională "Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor - soluții salvatoare" au mai participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, I.G.S.U. (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), A.S.F. (Autoritatea de Supraveghere Financiară), U.N.S.A.R. (Uniunea Națională a Societății de Asigurare și Reasigurare din România), Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România.