Șoferii riscă o amendă usturătoare. Ce trebuie să verifice

Șoferii riscă o amendă usturătoare. Ce trebuie să verifice Politia rutieră Sursa foto: Arhiva EVZ

În țara noastră, legislația cu privire la circulația pe drumurile publice este bine reglementată, însă cu toate acestea mulți șoferi aleg să o încalce. Amenda pentru cei care nu își verifică mașina și aleg să plece la drum poate ajunge până la 725 de lei.

Legea din România cu privire la respectarea regulilor de sezon este extrem de drastică, iar apropierea iernii aduce din nou în discuție calitatea anvelopelor utilizate pe drumurile din țară. Șoferii care nu respectă aceste reguli riscă amenzi considerabile.

Risc de amendă dacă nu sunt respectate prevederile legale

Schimbările de temperatură din ultima perioadă necesită o atenție sporită atunci când vine vorba de adaptarea la condițiile de trafic. Astfel, un șofer care nu verifică și folosește anvelope uzate riscă să primească o amendă considerabilă, pe lângă riscul de a produce un accident rutier. Pentru a evita o astfel de situație este necesar să urmărim indicatorul uzurii de pe cauciucuri, specialiștii fiind de părere că anvelopele de iarnă trebuie schimbate când stratul scade sub patru milimetri. În cazul unei anvelope noi, stratul de uzură superior este cuprins între 7 mm și 9,5 mm.

Este recomandat ca aceste anvelope să fie verificate constant, în special dacă urmează să parcurgem un drum mai lung. Nici deplasarea în oraș nu trebuie subestimată, inspecția cauciucurilor fiind necesară o dată la câteva săptămâni. În acest fel pot fi identificate mai ușor tăieturi sau orice alte defecte care pot pune probleme participanților la trafic.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ce situații pot șoferii primi amendă

Şoferii români care nu respectă regulile riscă să primească următoarele sancțiuni:

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni[…]conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”, se precizează în Art. 100, pct. 6 din legea 195/2002.

Astfel, amenda în cazul nerespectării legii este cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei, dar și cu 4 sau 5 puncte de amendă, iar prevederile legale se aplică și în cazul în care vremea este bună, iar drumul nu prezintă un pericol.