WSJ. Israelului trebuie sprijinit să distrugă Hamas și capacitatea militară a Hezbollah

WSJ. Israelului trebuie sprijinit să distrugă Hamas și capacitatea militară a Hezbollah

Un editorial al boardului Wall Street Journal, publicat în această dimineață, oferă câteva perspective dure asupra situației din Orientul Mijlociu. L-am adaptat pentru cititorii români dornici să înțeleagă care sunt mizele reale ale atacului asupra Israel.

Scenele cu civili israelieni împușcați pe străzi, copii și bunici luați ostatici, și palestinieni care aplaudă toate acestea, sunt îngrozitoare de văzut. Dar lumea trebuie să vadă, deoarece atacurile de sâmbătă arată realitatea dezordinii globale care se extinde de la lună la lună. Israelul este în prima linie, dar întreaga lume democratică este o țintă. Scara și succesul inițial al atacului spulberă multe iluzii. Una dintre ele este că Israelul este în siguranță în vecinătatea unor state ostile. Statul evreu poate avea superioritate tehnologică, dar este în continuare amenințat de inamici neînduplecați la nord, sud și est.

Pe măsură ce weekend-ul se scurgea, a devenit clar că acesta nu este un simplu "atac terorist". Face parte din ceea ce Hamas și aliații săi speră să fie un război prelungit împotriva Israelului pe teritoriul israelian. Este susținut de Iran și Hezbollah în Liban, care ar putea deschide un al doilea front în nordul Israelului.

Asaltul-surpriză a fost clar planificat de luni de zile și a fost declanșat pentru a coincide cu a 50-a aniversare a Războiului Yom Kippur din 1973. Faptul că trupelor israeliene le-a luat ore pentru a ajunge în unele dintre orașele invadate de militanți palestinieni înarmați sugerează că până și israelienii au subestimat amenințarea. Va fi o reglare de conturi legată de eșecul serviciilor de informații odată ce criza va trece.

Israel vs. Hamas - un conflict etern

O altă mitologie spulberată este că palestinienii vor trăi în pace cu Israelul dacă obțin un stat propriu. Nu, atât timp cât Hamas și Jihadul Islamic pot teroriza și domina palestinienii. Israelul a cedat Gaza palestinienilor în 2005, dar Hamas a preluat controlul în 2007 și asasinează pe oricine îi contestă obiectivul de a expulza evreii din tot Israelul.

Și vă rog, nu mai condamnați "blocada" sau "ocupația" Israelului. Israelul a permis 17.000 de palestinieni din Gaza să muncească în Israel în fiecare zi și ar dori să permită și mai multor oameni. Criticii occidentali ai Israelului nu trăiesc în raza rachetelor Hamas sau Hezbollah furnizate de Iran. Nu trebuie să se teamă că bunicii lor ar putea fi târâți din casele lor și închiși într-un subsol al Hamas pentru a fi schimbați. Asta dacă nu sunt uciși. Niciun guvern israelian nu își poate permite să cedeze controlul asupra mai multor teritorii care ar putea deveni un punct de lansare pentru atacurile Hamas.

Israelul se confruntă cu unele alegeri dificile în zilele următoare. O revenire la status quo-ul dinaintea asaltului de sâmbătă pare a fi intolerabilă. Hamas ar putea să se reînarmeze, să își reconstruiască tunelurile și să aștepte să atace din nou.

Dar o invazie israeliană a Gazei și reinstaurarea controlului israelian ar fi costisitoare în vieți și ar risca să vadă deschis de Hezbollah un al doilea front în Liban. Hezbollah susținut de Iran a stocat zeci de mii de rachete. O nouă zonă tampon de câțiva kilometri între Gaza și Israel este o altă opțiune propusă.

Răspunsul SUA trebuie să fie dur

Răspunsul aparține Israelului și merită sprijinul Occidentului. "Sprijinul administrației mele pentru securitatea Israelului este solid și neclintit", a declarat președintele Biden sâmbătă, și ne bucurăm să auzim acest lucru.

Dar tentația la Casa Albă va fi de a oferi Israelului o săptămână sau două pentru a răspunde liber, apoi de a face presiuni asupra guvernului Netanyahu să înceteze. Acesta a fost întotdeauna modelul SUA, dar nu ar trebui să fie de data asta. Dacă izbucnește un război mai larg, SUA va trebui să furnizeze Israelului armele și sprijinul diplomatic necesar pentru a distruge Hamas și capacitatea militară a Hezbollah.

Asaltul subliniază și influența nefastă continuă a Iranului. Guvernul de la Teheran a încurajat atacurile și a furnizat rachetele și armele pentru Hamas. Este posibil să fi încurajat și alegerea momentului, sperând că războiul va bloca orice șansă pe termen scurt de o apropiere între Israel și Arabia Saudită. Eșecul administrației Biden de a impune sancțiuni petroliere împotriva Iranului, precum și plata de 6 miliarde de dolari pentru ostaticii americani, arată și mai greșit după acest weekend sângeros.

O clarificare morală

Atacurile asupra Israelului, oribile, oferă totuși o clarificare morală despre mizele din Orientul Mijlociu. O parte caută distrugerea Israelului și a evreilor. Cea de-a doua parte se înarmează pentru a-și proteja cetățenii și statul de acea distrugere. Dezbaterile interne israeliene legate de Curtea Supremă de Justiție par nesemnificative în comparație cu amenințarea la existența Israelului.

Asaltul asupra celui mai apropiat aliat al Americii din Orientul Mijlociu este, de asemenea, un avertisment despre cât de periculoasă devine lumea. Pe măsură ce puterea SUA se retrage, actori negativi se simt împuterniciți să umple vidul. Izolaționiștii americani de dreapta și de stânga ar putea dori să se uite în altă parte, dar SUA nu pot evita consecințele.

Refugiații provenind din eșecurile socialiste din celelalte Americi inundă frontiera SUA și, mai devreme sau mai târziu, SUA vor deveni o țintă militară. Consecințele atitudinii post-Războiului Rece vin rapid și furioase.

Adaptare Wall Street Journal