Medicamentele de slăbit, probleme digestive grave

Medicamentele de slăbit, probleme digestive grave

Cercetătorii au asociat medicamentele de slăbit populare cu probleme digestive grave la „sute de mii” de persoane din întreaga lume.

Medicamentele de slăbit, probleme digestive grave. Potrivit unui nou studiu, persoanele care iau medicamente populare pentru pierderea în greutate, cum ar fi Wegovy, Ozempic, Saxenda și Victoza, ar putea fi predispuse la dezvoltarea unor probleme digestive grave, cum ar fi paralizia stomacului, pancreatita și obstrucții intestinale, decât cele care iau alte tipuri de medicamente pentru pierderea în greutate.

Medicamentele, vânzări tot mai mari

Studiul a descoperit că riscurile ca aceste evenimente să apară la pacienții individuali par a fi rare, însă cererea pentru aceste medicamente a crescut vertiginos, zeci de milioane de persoane luându-le în prezent la nivel mondial. Potrivit cercetătorilor, chiar și riscurile rare ca acestea ar putea duce la sute de mii de cazuri noi.

Autorii studiului subliniază faptul că aceste probleme nu sunt minore, iar obstrucțiile intestinale pot pune în pericol viața.

Ne puteți urmări și pe Google News

Informațiile de prescriere pentru Wegovy și Saxenda avertizează cu privire la o serie de efecte secundare grave, inclusiv inflamații pancreatice, probleme ale vezicii biliare, intestine blocate, probleme renale, reacții alergice severe, creșterea ritmului cardiac, gânduri suicidare, modificări ale vederii și la persoanele care au și diabet. Eticheta de avertizare a Ozempic include acum un avertisment privind ileusul, sau intestinele blocate.

Probleme stomacale și intestinale grave

Cercetătorii de la Universitatea din Columbia Britanică au examinat un eșantion aleatoriu de peste 16 milioane de cereri de asigurare dintr-o bază de date cu medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală care acoperă aproximativ 93% din toate prescripțiile ambulatorii din America.

Aceștia au descoperit că persoanele care luau Ozempic și Saxenda erau mult mai susceptibile decât cele care luau Contrave să dezvolte probleme stomacale și intestinale grave.

Potrivit unui studiu, persoanele care iau substanțe agoniste GLP-1, cum ar fi Ozempic și Saxenda, au un risc crescut de gastropareză, pancreatită și boli biliare.

Studiul observațional poate arăta doar asocieri și nu poate dovedi că medicamentele au cauzat afecțiunile cu care au fost diagnosticați oamenii. Cercetătorii au încercat să controleze potențialele distorsiuni prin controlul vârstei, sexului, consumului de alcool, fumatului și colesterolului ridicat.

Medicamentele cele mai periculoase

Constatările studiului sunt utile atât pentru medicii care prescriu medicamentele, cât și pentru pacienții care se gândesc să le ia. Cu toate acestea, studiul are limitări, inclusiv potențiala confuzie a indicațiilor și alți factori.

Producătorul atât al Ozempic, cât și al Saxenda, Novo Nordisk, susține siguranța și eficacitatea tuturor medicamentelor sale GLP-1 atunci când sunt utilizate în conformitate cu etichetarea produsului și cu indicațiile aprobate.

Cercetătorii speră că agențiile de reglementare și companiile farmaceutice vor reconsidera actualizarea etichetelor de avertizare ale produselor, care în prezent nu includ riscul de gastropareză.

Aceste informații sunt esențiale pentru ca pacienții să solicite asistență medicală în timp util și să evite consecințele grave.

Obezitatea comportă riscuri semnificative care trebuie luate în considerare, deoarece crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer, boli ale vezicii biliare și accident vascular cerebral.

Cu o pierdere în greutate semnificativă din punct de vedere clinic, aceste riscuri scad dramatic. Beneficiile pierderii în greutate depășesc cu mult riscurile pentru marea majoritate a pacienților vizați de aceste medicamente (cei cu cele mai severe forme de obezitate), potrivit CNN.