Percheziții DIICOT la firmele care aduc gunoaie în țară. Unul dintre șefi, reținut pe aeroportul din Oradea

Percheziții DIICOT la firmele care aduc gunoaie în țară. Unul dintre șefi, reținut pe aeroportul din Oradea DIICOT. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Duminică dimineața, DIICOT a efectuat percheziții în 44 de locații din mai multe județe, la firmele care aduc gunoaie în țară, dar la și domiciliile șefilor. Operațiunea are loc într-un dosar în care sunt vizate persoane care ar fi introdus ilegal în țară peste 1.500 de tone de deșeuri. Unul dintre șefi a fost reținut pe aeroportul din Oradea.

DIICOT efectuează duminică, 1 octombrie, 44 de percheziții domiciliare și la punctele de lucru ale unor firme din județele Alba, Bihor, Hunedoara și Sibiu. Operațiunea are loc într-un dosar în care sunt vizate persoane care ar fi introdus ilegal în țară peste 1.500 de tone de deșeuri.

„La data de 01.10.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara efectuează 44 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat , contradandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, arată DIICOT.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara), precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat. Acesta ar fi specializat în introducerea fără drept în ţară de deșeuri provenite din spaţiul intracomunitar, în scopul obţinerii de beneficii financiare.

Ne puteți urmări și pe Google News

OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului, prevede că „introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”.

 

Cum au acționat membrii grupării infracționale, unde DIICOT face percheziții

Potrivit informațiilor furnizate de DIICOT, membrii grupului infracţional ar fi acţionat pentru introducerea ilegală în ţară a deşeurilor. În România, prețul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Astfel, membrii grupării au obținut câștiguri financiare importante.

Pe primul palier al grupului s-au aflat intermediarii, care s-ar fi ocupat de importuri de deșeuri. Ei le declarau ca fiind din categoria celor care pot fi supuse reciclării/valorificării. Importurile s-au efectuat de la societăți comerciale din mai multe țări europene, iar disimularea s-a realizat și prin falsificarea documentele însoțitoare.

Cel de al doilea palier al grupului infracțional a fost reprezentat de transportatori români. Ei s-au deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde au procedat la încărcarea deşeurilor în vederea reciclării/recuperării în țară. Actele de transport și documentele însoțitoare au fost întocmite cu mențiuni nereale, potrivit cărora deşeurile încărcate vor fi supuse operaţiunilor de valorificare/recuperare, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Pentru reducerea cheltuielilor cu procesarea deșeurilor, colectarea deșeurilor nu s-a făcut pe categorii. În mijlocele de transport au fost încărcate deșeuri care nu puteau face obiectul recuperării/reciclării sau cu deșeuri municipale, fapt interzis de normele europene, dar și de legislația din România.

Principalul lider a fost reținut pe aeroportul din Oradea

Aproximativ 40 de persoane vor fi conduse la sediul DIICOT pentru audieri. Principalul lider al grupării care aducea gunoaie ilegal în țară a fost reținut pe pista aeroportului din Oradea. Acesta se întorcea din Turcia, dintr-o vacanță, potrivit Antena 3 CNN.

Activitățile de duminică, 1 octombrie, sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, Oradea, Alba Iulia, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Hunedoara și Sibiu, specialiștilor din cadrul ANAF și comisarilor Gărzii Naționale de Mediu.

Acțiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupărilor Mobile de Jandarmi Timișoara și Cluj și Inspectoratelor Județene de Jandarmi Arad, Bihor, Alba și Sibiu.