Oraşul Erevan, sufocat de proteste. A fost blocat traficul rutier
- Julieta Savitchi
- 22 septembrie 2023, 11:08
Oraşul Erevan este blocat de proteste. Protestatarii au început să blocheze drumurile, formând lanțuri umane. Armenii acuză guvernul de trădare în cazul conflictului legat de regiunea Nagorno-Karabah.
Oraşul Erevan este blocat de proteste. Protestatarii au început să blocheze drumurile, formând lanțuri umane. Armenii acuză guvernul de trădare în cazul conflictului legat de regiunea Nagorno-Karabah.
Traficul rutier, blocat în oraşul Erevan
Un lanţ uman a blocat zona din fața Ambasadei Rusiei, transmite RIA Novosti. Unii șoferi, în semn de solidaritate cu manifestanții, flutură steaguri de pe mașini sau blochează temporar drumul. Armenii sunt înfuriaţi pe ruşi. Aceştia au mediat tratativele Erevanului cu autorităţile de la Baku priprivind cedarea regiunii.
"Trebuie să înțeleagă că forma noastră de protest nu este îndreptată împotriva restului locuitorilor orașului. Protestăm împotriva trădării guvernului", a spus un protestatar din oraşul Erevan.
Securitatea la misiunea diplomatică rusă a fost consolidată. Marți, pe fundalul situației din Nagorno-Karabah, protestatarii s-au adunat lângă Casa Guvernului din Armenia Ei au cerut demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan. Au încercat să năvălească în clădirea Cabinetului și să spargă cordonul poliției. Ca răspuns, forțele de securitate au folosit grenade asomatoare.
Miercuri, protestatarii s-au ciocnit din nou cu oamenii legii în Piața Republicii din oraşul Erevan.
Nagorno-Karabah, mărul discordiei dintre Armenia şi Azerbaidjan
Armenia și Azerbaidjanul au intrat în război pentru această regiune prima oară în anii ‘90 la puțin timp după ce ambele au devenit independente pe ruinele URSS.
Armenia a obținut o mare parte din teritoriu în războiul care s-a desfășurat în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice. Acesta a fost recuperat de azeri în timpul unui alt conflict sângeros în 2020.
Etnicii armeni din Karabah au cerut, marți, un armistițiu și începerea discuțiilor de pace. Este clar, însă, după ultimatumul azerilor că scopul guvernului de la Baku este cucerirea și anexarea completă a regiunii.
Premierul armean a acuzat Azerbaidjanul că a pornit o operațiune pentru „epurarea etnică” a regiunii. Totuși, sute de protestatari armeni, iritați de felul în care guvernul armean gestionează situația, au ieșit în stradă.
Ei au intrat în confruntări cu poliția. În jur de 120.000 de etnici armeni trăiesc în Nagorno-Karabah. Soldații ruși spun că au mutat în jur de 500 de civili din zone de risc, în timp ce separatiștii au anunțat mutarea unui număr de 7.000.