Război intern în PNL. Politicienii liberali se ceartă din cauza PSD

Război intern în PNL. Politicienii liberali se ceartă din cauza PSD Conducerea liberală. Sursa foto: Captura video

Război intern în PNL, din cauza PSD, cu care partidul se află în coaliția de guvernare. Liderii partidului au ajuns să se certe din cauza punctelor de vedere divergente cu privire la strategia politică ce ar trebui urmată. În vreme ce unii susțin scoaterea PSD din guvern și refacerea alianței cu USR, ceilalți mizează totul pe coaliția cu social-democrații.

 

Război intern în PNL din cauza coaliției cu PSD. Deputatul Robert Sighiartău susține că social-democrații împing PNL spre o situație fără ieșire. Planul lui Marcel Ciolacu, susține el, ar fi să-I determine pe liberali să candideze pe liste comune. Iar termenul propus ar fi luna decembrie.

Deputatul liberal este de părere că Marcel Ciolacu își dorește cun PNL slab ca să poată candida fără probleme la președinție.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Strategia lui Marcel Ciolacu este una clară, de a aduce PNL într-o situaţie fără ieşire, ca până în decembrie să acceptăm liste comune. Sper să nu se întâmple asta”, a spus Robert Sighiartău.

În opinia sa, PNL ar trebui să-și facă propria strategie în afara alianței cu PSD. El crede că ruperea coaliției ar fi singura soluție pentru a recupera în fața alegătorilor de dreapta. Pentru aceasta, Robert Sighiartău vorbește despre scoaterea luI Ciolacu din Guvern până în decembrie.

„Marcel Ciolacu vrea să ajungă preşedintele României, asta este clar, se vede cu ochiul liber, are nevoie de un PNL slăbit care să îl legitimeze în turul doi dacă ajunge cu George Simion şi cu AUR. A dus deja PNL într-o situaţie puţin jenantă în faţa electoratului şi a membrilor săi ca să accepte un pachet care v-am spus, nu aduce nimic bun pentru economia privată”, a mai spus Sighiartău.

război intern în PNL din cauza PSD

Robert Sighiartău Sursa foto: EVZ

Război intern în PNL din cauza coaliției cu PSD

Liderul PNL se opune unei alianțe cu PSD care să ducă la liste comune. El crede că o astfel de perspectivă va duce și mai mult la prăbușirea partidului. În plus, ar putea fi pusă în pericol și stabilitatea României pe termen lung.

„Inclusiv politic PNL va pierde. Noi dacă vom merge în varianta asta, e clar că PNL riscă să dispară iar eu nu sunt de acord cu asta şi mă lupta pentru ca PNL să repare ce a stricat pentru că noi i-am adus pe pesedişti la guvernare şi noi trebuie să îi dăm afară. (…) Eu cred că până în decembrie, PNL trebuie să îl dea afară pe Ciolacu şi să refacă în ochii electoratului ceea ce a stricat când a adus PSD la guvernare”, a mai spus Robert Sighiartău.

În acest context, dat fiind că partidul nu poate face singur o majoritate pentru guvernare, Sighiartău vorbește de mai multe scenarii. Iar unul dintre acestea ar fi refacerea alianței cu USR.

„Oamenii sunt nemulţumiţi în teritoriu de această alianţă de guvernare pentru că vedeţi foarte clar, sunt primari targetaţi de PSD şi sunt filiale care negociază cu totul”, a arătat deputatul liberal.

Ciolacu, un ghinion pentru România

Politicianul PNL nu-l vede pe Marcel Ciolacu președinte. Ba mai mult spune despre acesta că aduce ghinion României. Sighiartău nu crede în liste comune cu PSD pentru că cele două formațiuni nu ar fi compatibile. Să nu uităm, totuși, că liberalii au manifestat încă de la începutul anilor ‘90 o slăbiciune față de social-democrați. Așa s-a ajuns și la coaliția de guvernare încheiată în 2021. Iar acest lucru indică tocmai o compatibilitate politică.

„Marcel Ciolacu nu este în regulă să fie preşedintele României. Marcel Ciolacu de ceva timp aduce ghinion României, am mai spus-o şi o mai spun, dintr-un motiv simplu, nu este sincer. A mai şi minţit, ca să o spun pe aia dreaptă. A spus că nu majorăm taxe şi impozite. Aţi văzut că inclusiv în Ordonanţa asta intrpduce taxe şi impozite noi”, a mai spus Robert Sighiartău.

Război intern în PNL

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă Sursa foto: INQUAM Photos

Replica purtătorului de cuvânt al PNL

Război intern în PNL. Replica a venit de la purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, un susținător al politicii de apropiere cu PSD. El a declarat că Robert Sighiartău nu reprezintă poziţia oficială a PNL. Aceasta deoarece i-a atacat pe partenerii de guvernare, social-democrați, dar și pachetul de austeritate prezentat de Guvern.

„Domnul Sighiartău nu mai reprezintă de mult poziţia oficială a PNL şi dacă e să ne uităm pe declaraţiile sale publice, sunt centrate exclusiv pe cât de rău, de apocaliptic este scenariul următor, cât e rău e partidul din care face parte. Nu aş comenta ce a spus pentru că săptămână de săptămână avem câte o ştire de genul ăsta din partea domnului Sighiartău”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL la Digi24.

Ionuț Stroe a făcut referire la importanța momentului, care implică decizii dificile pentru România. Drept care, în opinia sa, astfel de discuții, precum cea inițiată de colegul său n-ar trebui să aibă loc. În acest război intern din PNL, Ionuț Stroe reprezintă aripa Nicolae Ciucă - Lucian Bode care preferă alianța cu PSD.

„E regretabil că în momente cu decizii de stat dificile şi importante pentru România, avem chiar şi noi în partid speculaţii politice de acest fel. Din păcate, nu toţi înţeleg greutatea momentelor şi importanţa momentului pentru România”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL

Ionuț Stroe Sursa foto: arhiva evz

Război intern în PNL din cauza PSD

Ionuț Stroe mizează pe alianța cuPSD. El spune că este nevoie de aceasta pentru a lua decizii dificile pentru România. Iar criticile la adresa colegilor de coaliție nu-și au locul. Drept urmare, acest război intern în PNL, din cauza PSD, nu-și are locul.

„Suntem în această coaliţie cu PSD, avem de luat decizii grele pentru România, care să echilibreze sistemul bugetar, să aibă această ţară în continuare şansa stabilităţii şi dezvoltării. Este un lucru pe care l-am discutat şi agreat şi cu partenerii noştri externi, Uniunea Europeană, aşa că orice fel de speculaţii cu iz politic sau chiar izoteric apropo de ghinionul acesta permanent pe care îl invocă domnul Sighiartău nu îşi au locul”, a mai afirmat Ionuţ Stroe.

Purtătorul de cuvânt spune că găsirea soluțiilor pentru problemele României ar fi mai importante decât discuțiile politice. Drept care, contează doar măsurile de austeritate pe care le pregătește Guvernul pentru reducerea deficitului bugetar.

„Suntem preocupaţi să găsim cele mai adecvate răspunsuri problemelor prin care România trece în acest moment, aşa că, mai mult decât orice interes politic, alianţă electorală, proiectarea unor perspective electorale împreună sau nu în 2024 contează ce se întâmplă acum şi anume acest pachet de măsuri fiscale, o formă de reorganizare şi de reformă a instituţiilor statului, pentru a asigura supleţe şi binenţeles eliminarea foarte multor cheltuieli şi zicem noi, posibilitatea acestei ţări de a colecta mai mulţi bani la buget pentru a depăşi acest moment dificil sunt lucruri care contează enorm”, a mai spus Stroe.