Nu arunca coaja de la banane. Șapte moduri în care o poți folosi
- Ramona Rotaru
- 17 septembrie 2023, 07:04
Bananele sunt fructele preferate de muți oameni. În fiecare an sunt consumate peste 100 de miliarde de banane. Majoritatea aruncă cojile de la acest fruct, pentru că nu le găsesc o altă întrebuințare. Ele pot fi folosite în câteva moduri. Iată ce poți face cu ele.
Anual, la nivel mondial, sunt consumate peste 100 de milioane de banane, ale căror coji sunt aruncate la gunoi. Ele pot fi utile în gospodărie, mai ales la grădinărit. Cojile de banane produc un gaz care este de 84 de ori mai intens decât dioxidul de carbon. Potrivit Inhabitat, pur și simplu trebuie să înfășori cojile de banană în jurul bazei plantelor. Astfel cojile vor forma un sol care eliberează încet nutrieți, în special fosfor, extrem de valoros pentru plante.
Cojile de la banane mai pot fi folosite și într-un alt mod atunci când vine vorba degrădinărit. Le poți lăsa în apă peste noapte, astfel creându-se o soluție excelentă pentru plantele din interior.
Bananele pot fi folosite și de pasionații de bricolaj. Cojile lor pot fi folosite la confecționarea unei capcane pentru insecte. Ai nevoie de o găleată de plastic, un capac și de o coajă de banană. Datorită parfumului dulce insectele mici vor fi trase de coajă și vor ajunge în capcană.
Coaja de la banane, folosită pentru înfrumusețare sau curățenie
Poți pune cojile de banană la îndemână, pentru un tratament facial. Carnea care este pe coji poate fi masată pe față. Lasă aproximativ 10 minute și apoi clătește fața. Acest tratament, inclus în rutina zilnică, va da rezultate în cazul acneei. De asemenea, ea poate estompa și cicatricile.
Cu o coajă de banană poți scoate și o așchie care a intrat sub piele. Pune coaja de banană pe zona afectată, strânge cu o bandă adezivă și lasă să acționeze pentru aproximativ jumătate de oră. Enzimele din coaja de banană ajută la aducerea așchiei la suprafața pielii și o poți îndepărta ușor cu o pensetă.
Dacă ai rămas fără cremă de pantofi dar ai banane în casă, le poți folosi pentru a lustrui papucii. Coaja acestor fructe poate și folosită și pe poșete sau mobilă.
În plus, când gătești carne sau pește, poți pune o coajă de banană în tigaie. Ajută la umezirea cărnii și o face mai fragedă, acționând ca o pătură împiedicând vaporizarea umezelii din carne.
Cojile de banană ar putea fi chiar mâncate, pentru că sunt pline de nutrienți și antioxidanți. Fierbe-le în apă pentru aproximativ 10 minute, apoi pune-le în blender. Pot fi servite singure sau alături de alte fructe, potrivit goodnet.org.