Remaniere amplă a guvernului din Japonia

Remaniere amplă a guvernului din JaponiaPremierul din Japonia, Dumio Kishida. Sursa foto: Twitter

Remaniere amplă a guvernului din Japonia. Premierul Fumio Kishida va aduce mai multe femei în noul cabinet.

Miniștrii de externe și al apărării au fost înlocuiți. Japonia, un aliat apropiat al Statelor Unite, se confruntă cu tensiuni crescânde cu China și Coreea de Nord, iar Tokyo intenționează să își consolideze considerabil bugetul de apărare în perioada 2023-2027, scrie Le Monde.

Remanierea din Japonia, o necesitate

Guvernul japonez se feminizează. Premierul japonez, Fumio Kishida, a efectuat o vastă remaniere ministerială miercuri, 13 septembrie, cu schimbări, în special la Afaceri Externe și Apărare, și o creștere semnificativă a numărului de femei în guvernul său.

La putere din octombrie 2021, domnul Kishida, în vârstă de 66 de ani, și-a văzut popularitatea în scădere în ultimele luni, fapt care i-a slăbit și poziția sa de președinte al Partidului Liberal Democrat (PLD), în timp ce alegerile interne sunt planificate pentru 2024.

El și-a înlocuit ministrul de externe, Yoshimasa Hayashi, cu Yoko Kamikawa, o femeie în vârstă de 70 de ani care a fost ministru al justiției de mai multe ori între 2014 și 2021. Este prima dată în nouăsprezece ani când o femeie va ocupa portofoliul de afaceri externe în Japonia.

Mai multe femei în noul cabinet

În total, cinci femei vor face parte din noul guvern, comparativ cu două în cel anterior, din 19 miniștri. Deși această feminizare este încă limitată, aceasta echivalează cu numărul record de femei miniștri în Japonia deja atins în 2001 și 2014.

Un alt semn simbolic de reînnoire, 11 din cei 13 noi membri ai guvernului vor ocupa pentru prima dată un portofoliu ministerial.

Ministrul apărării, Yasukazu Hamada, a fost înlocuit de Minoru Kihara, în vârstă de 54 de ani, care anterior a fost secretar parlamentar la Apărare (2013-2014) și a fost consilier special pentru securitate al prim-ministrului în perioada 2019-2021.

Context regional complicat pentru Japonia

Aceste schimbări au loc pe măsură ce Japonia, un aliat al Statelor Unite, se confruntă cu tensiuni crescânde cu China și Coreea de Nord și pe măsură ce Tokyo intenționează să își consolideze semnificativ bugetul de apărare pentru perioada 2023-2027.

Phenianul, care și-a sporit testele de arme în ultimele luni, a lansat cel puțin o rachetă balistică spre Marea Japoniei miercuri dimineață, potrivit armatei sud-coreene.

Ministrul finanțelor, Shunichi Suzuki, a fost menținut în funcție, la fel ca și ministrul Economiei, Comerțului și Industriei (METI), Yasutoshi Nishimura, și popularul ministru al transformării digitale, Taro Kono, fostul rival al domnului Kishida la preşedinţia PLD în 2021. Secretarul general și purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno, rămâne și el în funcție.

Actualul premier are bătălii și în propriul partid

Remanierea cabinetului este, ca de obicei, o încercare de a întări un rating de popularitate slăbit”, a amintit Brad Glosserman, politolog de la institutul de cercetare Pacific Forum, intervievat, miercuri, de AFP.

Această schimbare urmărește să facă realegerea lui Kishida în funcția de lider al PLD anul viitor „mai probabilă” – și, prin urmare, să îi permită să rămână prim-ministru – „prin întărirea sprijinului public și asigurându-se că fracțiunile din cadrul PLD continuă să-l sprijine”, a adăugat Glosserman.

Rata de popularitate a guvernului lui Kishida a fost aproape de 30% de luni de zile. Majoritatea japonezilor intervievați consideră că măsurile luate până acum pentru a atenua impactul inflației asupra puterii de cumpărare sunt insuficiente.

Scandaluri în Japonia

De asemenea, diverse scandaluri au pătat imaginea guvernului în ultimele luni, precum numeroasele defecte ale „My Number”, un sistem digital național de identificare individuală pentru procedurile administrative.

La fel ca mulți alți observatori ai politicii japoneze, Glosserman s-a declarat „puțin surprins” de înlocuirea miniștrilor de externe și al apărării, în timp ce nu a existat nicio „nemulțumire” cu privire la performanțele lor, în opinia sa.

Aceste două schimbări în fruntea ministerelor-cheie sunt probabil menite să sublinieze că „o dinamică politică este în desfășurare, că șefii pot fi înlocuiți”. Kishida a răspuns astfel apelului celorlalți lideri ai fracțiunii PLD pentru o remaniere majoră, mai presupune domnul Glosserman.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)