Marocul, zguduit de un cutremur cumplit. Numărul morților a urcat la 632

Marocul, zguduit de un cutremur cumplit. Numărul morților a urcat la 632 Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, centrul Marocului a fost lovit de un cutremur puternic. Numărul morților a crescut semnificativ în ultimele ore, având în vedere că de dimineața erau raportați în jur de 300 de morți.

Update: Numărul morților în urma cutremurului din Maroc a urcat la 632, a informat Ministerul de Interne. Potrivit aceleiaşi surse, 329 de persoane au fost rănite, dintre care 51 se află în stare gravă.

Centrul Național pentru Cercetare Științifică și Tehnică (CNRST), cu sediul în Rabat, a raportat că cutremurul a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter, iar epicentrul său s-a aflat în provincia Al-Haouz, situată la sud-vest de Marrakech, un oraș deosebit de popular printre turiștii străini.

Cutremur în Maroc. Seismul a avut o magnitudine de 6,8 grade. Mișcările puternice au forțat oamenii să iasă pe străzi, de teamă ca blocurile să nu cadă peste ei. Potrivit televiziunii de stat, aproape 300 de persoane au murit în urma acestui eveniment tragic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cutremur cumplit în Maroc

Conform US Geological Survey, epicentrul s-a situat la o distanță de 71 km sud-vest de Marrakech, la o adâncime de 18,5 km. Cutremurul a avut loc la ora locală 23:11 (22:11 GMT).

Clipuri video de pe X (fostul Twitter) arată clădiri deteriorate şi străzi pline cu moloz. Pe lângă Marrakech, cutremurul a fost resimțit și în orașele Rabat, Casablanca și Essaouira, provocând panică în rândul locuitorilor.

Cutremur Maroc: Sursa: X

În fotografiile şi videoclipurile publicate de internauţi, pot fi văzute case avariate pe aleile oraşului vechi din Marrakech. Dar şi maşini lovite de pietre.

Rezidenții din Marrakech, cel mai apropiat oraș important față de epicentru, au raportat că în orașul vechi, care este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, au avut loc prăbușiri ale unor clădiri.

Ministerul de Interne, în declarația sa televizată privind bilanțul deceselor, a îndemnat la calm și a precizat că cutremurul a afectat provinciile Al Haouz, Ouarzazate, Marrakech, Azilal, Chichaoua și Taroudant.

Montasir Itri, un rezident al satului de munte Asni, aflat în apropierea epicentrului, a declarat că majoritatea caselor din zonă au fost afectate.

Vecinii noștri sunt sub dărâmături, iar oamenii depun eforturi susținute pentru a-i salva folosind mijloacele disponibile în sat”, a spus el, potrivit Reuters.

Seism Maroc. Sursa: X

Cutremur devastator în 2004

Pe data de 24 februarie 2004, provincia Al Hoceima a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, aflată la 400 de kilometri nord-est de Rabat. Acest eveniment tragic a dus la pierderea a 628 de vieți și la producerea de pagube materiale semnificative.

Un seism asemănător s-a produs în vecinătatea epicentrului cutremurului din Al Hoceima cu o magnitudine de 6,0, înregistrat pe 26 mai 1994. El a dus atunci la rănirea unei persoane și a provocat daune semnificative la clădirile construite din cărămidă.

Mai multe replici ale cutremurului au ucis cel puțin trei persoane și au distrus clădiri deja slăbite. Acest seism a avut loc în apropierea extremității estice a lanțului muntos Rif, care face parte din marginea difuză dintre plăcile africane și eurasiatice.