Stoltenberg, vestea anului despre contraofensiva ucraineană

Stoltenberg, vestea anului despre contraofensiva ucraineană Jens Stoltenberg, Volodimir Zelenski / Sursa foto: EPA/TIM IRELAND

Jens Stoltenberg laudă armata ucraineană pentru succesele din ultima perioadă. Secretarul general al NATO a spus că armata ucraineană a reușit să străpungă liniile de apărare ale forțelor rusești și avansează.

Jens Stoltenberg susţine că Ucraina face progrese în controfensiva începută în iunie pentru eliberarea teritoriului ocupat de Rusia.

Anunţul făcut de Jens Stoltenberg

Ucrainenii câștigă treptat teren... au reușit să străpungă liniile de apărare ale forțelor rusești și avansează, a declarat Stoltenberg în fața parlamentarilor, în cadrul unor declarații făcute la Parlamentul European, conform The Guardian.

Jens Stoltenberg

Jens Stolnenberg/ Sursa foto: Arhiva EVZ

Între timp, Institutul pentru Studiul Războiului spune că atât surse ucrainene, cât și rusești raportează că industria de apărare rusă se confruntă cu „provocări tot mai mari în ceea ce privește înlocuirea proviziilor de bază. Aceasta se întâmplă pe lângă provocările cunoscute în ceea ce privește refacerea stocurilor sale de arme de precizie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Provocările armatei ruse

Grupul de cercetare îl citează pe Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene (GUR), care a declarat săptămâna aceasta că Rusia poate produce doar „zeci” de rachete de croazieră Kalibr și un număr mai mic de rachete Iskander pe lună. Ceea ce nu îi va permite să își refacă stocurile de dinainte de 2022.

Între timp, surse rusești au remarcat că Moscova se luptă să găsească suficient cauciuc pentru a înlocui anvelopele uzate de pe vehiculele sale militare. Ceea ce ar putea deveni o problemă și mai mare la iarnă, când condițiile se vor înrăutăți.

După trei luni de la declanşarea contraofensivei, armata ucraineană a reuşit să spargă prima linie de apărare a ruşilor. Aceasta linie este considerată cea mai puternică dintre toate cele trei linii de apărare ale armatei ruse în Ucraina.

Într-un interviu exclusiv pentru The Guardian, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski a oferit detalii despre cum a fost spartă prima linie de apărare a ruşilor.

Afirmaţia lui Jens Stoltenberg, confirmată de un general ucrainean

Potrivit generalului, după săptămâni de muncă minuțioasă de deminare, ucrainenii se așteaptă la câștiguri mai rapide. Totodată, presează cea de-a doua linie de apărare rusă, mai slabă.

Generalul a estimat că Rusia a dedicat 60% din timpul și resursele sale pentru a construi prima linie de apărare. Doar 20% s-a cheltuit pentru a doua și a treia linie. Motivul este că Moscova nu se aștepta ca forțele ucrainene să treacă.

„Acum ne aflăm între cele două linii de apărare”, a declarat Tarnavski. Potrivit generalului, forțele ucrainene se împing acum de ambele părți ale breșei și își consolidează poziția pe teritoriul cucerit în luptele recente.

Militarii ucraineni, optimişti privind reuşita contraofensivei

Inamicul își retrage rezervele, nu doar din Ucraina, ci și din Rusia. Dar, mai devreme sau mai târziu, rușii vor rămâne fără toți cei mai buni soldați. Acest lucru ne va da un impuls pentru a ataca mai mult și mai repede, a declarat Tarnavski.

„Totul este în fața noastră.Acum, când câmpul minat a fost străpuns, rușii au pierdut o mare parte din avantajul lor. „Există o diferență foarte mare între prima și a doua linie de apărare”, a declarat Tarnavski, citat de The Guardian.

A doua linie nu este la fel de bine construită, astfel că ucrainenii își pot folosi vehiculele, deși există încă câmpuri minate. Deoarece forțele rusești operează de asemenea în această zonă, acestea sunt în petice, mai degrabă decât într-un singur cordon defensiv.

Când a fost întrebat despre progresul lent în ceea ce privește străpungerea liniilor rusești într-o altă ofensivă mai la est de-a lungul liniei de apărare a inamicului, el a spus că aceasta are alte obiective. El a adăugat că Ucraina pregătește alte ofensive surpriză pentru a secătui forțele Moscovei.

Cu cât este mai aproape de victorie, cu atât este mai greu. De ce? Pentru că, din păcate, îi pierdem pe cei mai puternici și mai buni. Așa că acum trebuie să ne concentrăm pe anumite zone și să terminăm treaba. Nu contează cât de greu este pentru noi toți, a mai declarat generalul Oleksandr Tarnavski pentru The Guardian.