Kelemen Hunor, atac la adresa Guvernului. De ce au luat foc maghiarii
- Cristian Raducanu
- 6 septembrie 2023, 22:40
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, iese din conul de umbră în care s-a aflat în ultima perioadă și lansează o serie de critici la adresa foștilor colegi din Guvern. Hunor a criticat în termeni duri poziția Executivului pe marginea raportului Consiliului Europei în privința drepturilor minorităților.
Într-o postare pe pagina de Facebook liderul maghiarilor a transmis solicitările comunității pe care o reprezintă. Hunor s-a pronunțat în special în chestiuni ce țin de Valea Uzului, imnul secuiesc sau situația lăcașelor de cult. Probleme care așteaptă soluții.
Kelemen Hunor cataloghează soluțiile Guvernului drept bazaconii
În accepțiunea liderului maghiar modalitatea în care statul român a rezolvat situația minorităților poate fi trecută la categoria bazaconii.
„Cel de-al cincilea raport al Consiliului Europei enumeră, în detaliu, problemele asupra cărora delegația UDMR a atras atenția experților în luna iunie a anului trecut, dar și cu alte ocazii. De asemenea, Guvernul României a adăugat comentariile sale la documentul privind punerea în aplicare a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale în România, afirmând că drepturile colective duc la segregare, iar segregarea duce la conflicte.
Cu tot respectul, repetăm că statul ar trebui să se concentreze pe rezolvarea problemelor enumerate, pe aplicarea legii, și să nu spună bazaconii...”, scrie Kelemen Hunor pe Facebook.
Hunor apreciază că identitatea comunitățiii maghiare nu poate fi definită sub nicio formă cu termeni care fac trimitere la segregare. Se impune, consideră liderul UDMR, o revendicare legitimă. Altfel spus, cere soluții concrete în cazul cimitirului militar din Valea Uzului sau pentru restituirea imobilelor bisericilor.
Codul Administrativ din România nu respectă drepturile minorităților
Kelemen Hunor atrage atenția guvernanților asupra concluziilor din raportul Consiliului European. Instituție care definește actualul Cod Administrativ drept un regres în materie de drepturi lingvistice acordate minorităților.
„Drepturile minorităților naționale nu pot fi îndeplinite decât în comunitate! Identitatea unei comunități nu înseamnă segregare, ci o revendicare legitimă a maghiarilor din România.
În raport se spune că actualul Codul Administrativ este un pas înapoi în ceea ce privește drepturile lingvistice, că dreptul de a folosi limba maternă nu este pus în practică, iar folosirea simbolurilor, cum ar fi imnul secuiesc la evenimentele sportive, este restricționată.
Problema cimitirului militar din Valea Uzului, restituirea imobilelor bisericilor, inclusiv a Bibliotecii Batthyaneum-ului din Alba Iulia, toate așteaptă o soluție!”, mai scrie Kelemen Hunor pe Facebook.
În altă ordine de idei liderul maghiarilor s-a întâlnit astăzi cu președintele Ungariei, Novak Katalin, sosit în țara noastră pentru a participa la summit-ul Inițiativa celor Trei Mări.
Kelemen Hunor poate pune umărul la răsturnarea Guvernului
În cadrul discuțiilor cei doi au abordat subiecte precum relațiile interstatale dintre România și Ungaria.Problemele pe care le întâmpină comunitatea maghiară din țara noastră au fost de asemenea pe agenda discuțiilor.
Unul dintre subiectele de actualitate este asumarea răspunderii Guvernului Ciolacu pe pachetul de reformă a aparatului administrativ și măsurile fiscale. În acest context, UDMR poate deveni o piesă importantă în demersul Opoziției de a depune moțiunea de cenzură care poate trece cu 117 voturi.
Cel mai mare partid din Opoziție, USR, are nevoie de sprijinul colegilor de la REPER și Forța Dreptei pentru a forța răsturnarea Executivului. Pe de altă parte, procesul de demitere a Guvernului Ciolacu ar putea fi simplificat dacă Drulă acceptă sprijinul celor de la AUR.