Kremlinul s-a făcut de râs. Ce s-a întâmplat cu lansarea filmului despre războiul din Ucraina
- Antonia Hendrik
- 2 septembrie 2023, 20:38
Kremlinul s-a făcut de râs. Ce s-a întâmplat cu lansarea filmului despre războiul din Ucraina. Eșecul de la box-office este o altă dovadă că rușii vor să uite de invazia Rusiei în Ucraina.
Kremlinul s-a făcut de râs. Ce s-a întâmplat cu lansarea filmului despre războiul din Ucraina. Lansarea primului lungmetraj despre invazia Rusiei în Ucraina, care a avut premiera în întreaga ţară la 17 august, a fost un eșec total.
The Witness se concentrează pe un personaj fictiv numit Daniel Cohen. Un apreciat violonist belgian care sosește la Kiev pentru a cânta în februarie 2022. Vu câteva zile înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina. Cohen este prins în lupte, asistând la o serie de „crime inumane și sângeroase ale naționaliștilor ucraineni”.
Kremlinul s-a făcut de râs. Ce s-a întâmplat cu lansarea filmului despre războiul din Ucraina
Însă The Witness este un eşec de box-office. Cu un buget de 1,5 milioane de lire sterline, filmul a avut încasări de 110.000 de lire sterline. Iar spectatorii din întreaga ţară au raportat săli de cinema goale.
În cele două ore, filmul acoperă un spectru larg de falsuri pe care Kremlinul le-a folosit pentru a-şi justifica invazia în Ucraina. La un moment dat, un comandant ucrainean este văzut plimbându-se cu o copie a lui Mein Kampf. În timp ce alți soldați ucraineni își jură loialitatea față de Adolf Hitler. Ca martor al acestor orori de nespus, Cohen își propune să spună lumii „adevărul” despre conflict.
Lansarea vine pe fondul planurilor anunțate de autoritățile ruse de a stimula producția de filme care glorifică acțiunile Moscovei în Ucraina. Pe măsură ce autoritățile ruse își intensifică retorica de război acasă, filme precum The Witness ridică întrebări.
Un cinematograf din Moscova care rulează film despre conflictul din Ucraina. Fotografie: Alexander Zemlianichenko/AP
Cât de eficiente sunt, de fapt, filmele rusești de propagandă
„Rușii primesc propagandă forțată oriunde merg – la televiziunea de stat, pe stradă, în școli și universități”, a declarat Ivan Philippov. Director creativ la AR Content, compania de producție a renumitului producător de film Alexander Rodnyansky.
„Nu este o surpriză că oamenii nu vor să-și cheltuiască banii pentru a vedea aceeaşi propagandă”, a adăugat el.
Rusia are o lungă istorie, sub conducerea lui Putin, de promovare a filmelor de propagandă. La scurt timp după ce Moscova a anexat ilegal Crimeea, ministerul Culturii din ţară a finanţat filmul Crimea. Creatorii săi au declarat că ideea filmului a venit direct de la Serghei Şoigu, ministrul Apărării.
Sondajele de opinie au arătat în mod constant că mulți din Rusia au preferat să închidă ochii la războiul din Ucraina. Potrivit unui sondaj publicat luna trecută de Centrul Levada, singurul sondaj independent din Rusia, un record de 40% dintre ruși au declarat că nu urmăresc în mod activ evenimentele din Ucraina. În timp ce doar 23% dintre respondenți au declarat că „au urmărit îndeaproape” luptele, scrie theguardian.com.