Război în Ucraina, ziua 556. Volodimir Zelenski, așteptat la ONU

Război în Ucraina, ziua 556. Volodimir Zelenski, așteptat la ONU Sursa foto: twitter

Război în Ucraina, ziua 556. Rusia amenință compania de apărare britanică BAE Systems cu atacuri asupra instalațiilor sale din Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat la ONU, în această lună, să participe la Adunarea Generală. Forţele ucrainene au străpuns „prima linie” a fortificațiilor rusești din regiunea Zaporojie. Trupele ucrainene s-ar putea apropia de reţeaua întinsă de tranşee fortificate ale Moscovei de-a lungul frontului de sud.

Război în Ucraina. Rusia nu vede cu ochi buni dezvoltarea unor facilități militare ale contractorului britanic BAE Systems în Ucraina. Reprezentanții Kremlinului au declarat că privesc negativ intențiile companiei din domeniul apărării de a face afaceri cu Kievul. Rusia a amenințat că orice facilităţi care produc arme ce vor fi folosite împotriva sa vor deveni ţinte, relatează Reuters.

BAE Systems este cea mai mare companie britanică din domeniul apărării. Reprezentanții săi au anunțat că au înființat o unitate în Ucraina. Aceștia au semnat acorduri cu guvernul de la Kiev pentru a spori aprovizionarea cu arme şi echipamente. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice instalații care dezvoltă arme vor fi considerate ținte.

„Bineînţeles, orice facilităţi pentru producerea de arme, mai ales dacă aceste arme trag asupra noastră, devin obiecte de atenţie specială pentru armata noastră”, a spus Peskov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mişcarea companiei britanice nu va influenţa cursul acestui război în Ucraina. De asemenea, nici nu va contribui la reducerea ostilităţilor, a adăugat oficialul rus.

BAE a anunțat că va lucra cu Kievul pentru a produce tunuri uşoare de 105 mm în Ucraina. BAE a fabricat o mare parte din echipamentele furnizate Ucrainei de Marea Britanie şi de alte guverne. Marea Britanie este furnizor cheie în domeniul apărării pentru Ucraina. Iar în luna mai a devenit prima ţară care a început să furnizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune.

Zelenski, despre atacul, la pont, al rușilor. Cine ar putea fi trădătorul

Sursa foto: Facebook - Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, ziua 556

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski este așteptat să participe la adunarea generală ONU la New York. Evenimentul este programat pentru această lună.

Volodimir Zelenski va participa și la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind acest război în Ucraina. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Albaniei laONU, Ferit Hoxha, după cum relatează Reuters.

Liderii mondiali urmează să se adune la New York începând cu 18 septembrie pentru reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU.

Volodimir Zelenski

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Ucraina nu cedează în contraofensivă

Război în Ucraina. Armata ucraineană avansează în contraofensiva sa, a declarat ministrul de Externe Dmitro Kuleba, pentru CNN.

„Dacă Ucraina ar eşua, aş fi probabil primul care ar trebui să spun pur şi simplu adevărul. Dar nu eşuăm - mergem înainte”, a declarat Dmitro Kuleba.

El a precizat că cei ce critică viteza redusă a contraofensivei trebuie să se gândească la soldaţii care luptă.

„Cum te simţi când te întorci din misiune şi îţi iei înapoi telefonul, îl deschizi şi începi să citeşti (păreri de la) toţi oamenii deştepţi care spun cât de lent eşti şi că nu te descurci suficient de bine? (…) Tocmai ţi-ai pierdut doi dintre prietenii tăi. Aproape că ai fost ucis. Te-ai târât un kilometru pe burtă pentru a demina câmpul. Te-ai sacrificat - ai cucerit nenorocitul de tranşeu rusesc într-o luptă crâncenă. Şi apoi citeşti că cineva spune: «Oh, băieţi, sunteţi prea lenţi»?” a spus Kuleba despre felul în care merge acest război în Ucraina.

El a precizat că partenerii Ucrainei au înțeles că lucrurile se mişcă în direcţia bună. El a pus încetineala cu care se avansează pe seama dificultății oerațiunilor. Aceleași opinii a exprimat Dmitro Kuleba și în faţa miniştrilor apărării din Uniunea Europeană la Toledo, în Spania.

„Criticarea lentorii contraofensiveei înseamnă a scuipa în faţă soldatul ucrainean care-şi sacrifică viaţa. Le sugerez tuturor celor care critică să tacă din gură, să vină în Ucraina şi să încerce să elibereze un centimetru pătrat ei înşişi”, a declarat el referitor la acest război în Ucraina.

Forţele ucrainene au străpuns „prima linie” a fortificațiilor rusești din regiunea Zaporojie. Trupele ucrainene s-ar putea apropia de reţeaua întinsă de tranşee fortificate ale Moscovei de-a lungul frontului de sud.