Rusia se opune, la ONU, continuării sancțiunilor contra juntei din Mali
- Iuliu Vlădescu
- 1 septembrie 2023, 14:25
Rusia se opune, la ONU, continuării sancțiunilor contra juntei din Mali
Rusia se opune, la ONU, continuării sancțiunilor contra juntei din Mali. Rezoluția elaborată de Franța și Emiratele Arabe Unite a căutat să prelungească cu un an mecanismul în vigoare împotriva a opt persoane acuzate că au pus în pericol acordul de pace din 2015 din Mali, scrie Le Monde.
De asemenea, urma să fie prelungit mandatul unui comitet de experți.
Rusia s-a opus sancționării juntei din Mali
Datorită aliatului său rus, junta maliană a obţinut câștig de cauză. Miercuri, 30 august, Rusia s-a opus unei rezoluții a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de extindere a sancțiunilor împotriva malienilor care amenință pacea în țara lor.
Întocmită de Franța și Emiratele Arabe Unite, rezoluția prevedea prelungirea cu un an a regimului de sancțiuni instituit în 2017 și mandatul comitetului de experți responsabil cu monitorizarea aplicării acestuia. A strâns 13 voturi pentru, o abținere (China) și un vot împotrivă (Rusia).
Sancțiunile, care vizează pe oricine care încalcă sau obstrucționează acordul de pace din 2015, împiedică furnizarea de ajutor, comite încălcări ale drepturilor sau recrutează copii soldați, se vor încheia joi, 31 august.
Opt persoane au fost vizate, inclusiv lideri ai unor grupuri care au semnat acordul din 2015, acuzați că îl pun în pericol.
Sancțiunile, cerute de guvernul din Mali
Guvernul malian a fost cel care a cerut aceste sancțiuni, dar junta acum la putere în țară a cerut să fie ridicate.
„Motivul din spatele cererii maliene de a înființa acest mecanism a încetat să mai existe”, a declarat ministrul de Externe malian, Abdoulaye Diop, la mijlocul lunii august, într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, afirmând că „beligeranța dintre mișcările semnatare a luat sfârşit”.
Dar, în ultimul său raport, comitetul de experți a remarcat "paralizia" aplicării acordului de pace din 2015. Evidențiind "creșterea tensiunilor" printre grupurile care au semnat acordul, el este îngrijorat și de rapoartele conform cărora unele dintre aceste grupuri s-ar înarma în fața a ceea ce ei au perceput a fi amenințări din partea forțelor armate maliene.
Preocupări întărite de retragerea hotărâtă a misiunii ONU de menținere a păcii în Mali (Minusma), retragere cerută de Bamako.
Care a fost poziția Rusiei
Rusia a fost de acord să prelungească sancțiunile, dar doar o ultimă dată, și mai ales a vrut să dizolve comitetul de experți a cărui obiectivitate o contestă împreună cu Bamako. A fost singura țară care a votat în favoarea acestei propuneri, Japonia s-a opus și ceilalți treisprezece membri s-au abținut.
Ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, a declarat consiliului că Rusia dorește să înceteze misiunea comitetului de monitorizare pentru a "înăbuși publicarea adevărurilor incomode despre acțiunile [Grupului] Wagner în Mali, acțiuni care necesită o atenție specială".
La începutul acestei luni, Comitetul Independent de Monitorizare a raportat că soldații malieni și partenerii lor de securitate, suspectați că sunt membri ai grupului paramilitar rus Wagner, au folosit violența împotriva femeilor și au comis alte "încălcări grave ale drepturilor omului" pentru a răspândi teroarea.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)