Pensii Pilonul II. Cât au câștigat românii în 15 ani, față de pensiile de stat

Pensii Pilonul II. Cât au câștigat românii în 15 ani, față de pensiile de stat Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

La Pilonul II de pensii cotizează în jur de 200.000 de români, începând cu anul 2008. Aceste persoane au adunat peste 180 de cotizaţii lunare şi un procent substanţial de dobândă. În acest context, mulți se întreabă câți bani au în cont.

La Pilonul II de pensii au cotizat începând cu anul 2008 în jur de 200.000 de români. Cei care au făcut acest pas în urmă cu 15 ani ar avea, în medie, 48.000 de lei în cont. Din acest total, aproximativ 36.000 de lei reprezintă viramentul din salariu. Restul sumei este dobânda.

În același timp, opt milioane de români au în momentul de faţă o valoare medie a contului şi de aproximativ 13.600 de lei. Este important de precizat că începând cu anul 2024 va crește contribuția către pensiile private de la 3,75% până la 4,75%. Această decizie a fost luată de Guvern pentru ca legislația să fie corelată cu prevederile din PNRR.

Pilonul II de pensii și cotizația lunară

În acest moment, suma de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste șapte milioane de români din Pilonul II. Restul de 21,25% ajunge la pensia de stat din Pilonul 1. Precum am amintit, procentul va crește de anul viitor la 4.75%, iar costa s-ar putea micșora de la 25% la 20%. Acest lucru înseamnă mai mulți bani economisiţi direct pentru pensie.

Ne puteți urmări și pe Google News
pensii, pilonul II de pensii, pensionari, cotizare

Care este cotizația lunară la Pilonul II de pensii / Sursă foto: Pixabay

Participarea la Pilonul II este obligatorie atunci când o persoană de până în 35 de ani începe să muncească. Persoanele cu vârste între 35 și 45 de ani pot face acest pas doar opțional. Este important de precizat că banii se strâng în unul dintre cele şapte fonduri ale Pilonului II. Acestea sunt administrate de companii private.

Contribuțiile vor fi scutite de impozite

Deputații au votat un proiect de lege în care se precizează că statul nu mai poate impozita suma adunată de români, din contribuții, la fondurile private de pensii. Acest lucru înseamnă, pe scurt, că pensiile private ar putea fi scutite de impozite.

Astfel, vor fi taxate doar câştigurile pe care administratorii acestori fonduri le-au avut, în urma administrării banilor. Proiectul de lege se referă la Pilonul II şi III de pensii.  Măsura este una dintre cele care vizează modificarea Codului Fiscal.

Inițiativa legislativă a venit după ce multe persoane care au ajuns la vârsta pensionării au constatat că sumele pe care le-au retras sunt mai mici cu până la 10%. Acest lucru s-a întâmplat din cauza taxărilor.

Citește și aici despre Pilonul II pensii!