Tragedia de la 2 Mai. O filmare care răstoarnă tot

Tragedia de la 2 Mai. O filmare care răstoarnă tot Accident 2 Mai. Sursa foto: captura video

Apar noi detalii în cazul accidentului din 2 Mai. Tatăl unuia dintre tinerii decedați a găsit în lucrurile copilului său o cameră Go Pro. Informațiile descopertite redau întreaga scenă a evenimentului.

Tragedia de la 2 Mai. A apărut o filmare care răstoarnă tot. Valentin Olariu, tatăl unuia dintre tinerii decedați în accidentul din 2 Mai, susține că a găsit în borseta fiului său o cameră GoPro care a înregistrat tot accidentul. Părintele îndurerat a găsit aparatul respectiv la scurt timp după ce și-a îngropat fiul. Olariu descrie cu lux de amănunte filmul accdientului.

Poliția nu a căutat în lucrurile băiatului. Ce se vede pe filmare

„Sebi avea în ziua accidentului o cameră GoPro la el. O avea în borseta pe care o avea la brâu şi camera accea, exact în momentul impactului, a pornit. Am exact momentul când l-a lovit, fără imagini, doar sunet.

Nu puteţi să vă daţi seama cât am putut să stau să o ascult. Exact a pornit camera când mi-a lovit băiatul. Se aude scârţâitul de roţi, se aude când îi loveşte pe ceilalţi copii, se aud gemetele copiilor care chemau ajutor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se aud maşinile când trec pe lângă ei, se aude când vin martorii şi îi găsesc. Se aude o fată care zbiară şi spune că este un băiat rupt de la jumate, se aude când se sună la Poliţie, se aude tot.

Se aude momentul când vine Poliţia, când vine salvarea, când îi ia, cum sunt îngroziţi. Se aude şi momentul când îi pune folia pe el, se aude tot. 37 de minute este toată înregistrarea, cred că s-a terminat bateria apoi. Se aude exact lovitura!”, a declarat Valentin Olariu.

Nereguli în anchetă. Filmarea Go Pro face lumină

Totodată, tatăl lui Sebi a mai precizat și cum a de intrat în posesia camerei GoPro a fiului. Aparent Poliția nu a solicitat niciun document pentru restituirea bunurilor. De asemenea, nu a verificat dacă printre bunurile respective se află materiale care ar putea ajuta la rezolvarea anchetei.

„Poliţia nu mi-a cerut niciun buletin când m-am dus să iau hainele copilului meu, ei nici măcar nu au verificat borseta. Ei trebuiau să facă cercetarea la faţa locul să vadă exact ce aveau copiii. Mi-au dat hainele copilului cu sânge pe ele, în nişte plicuri.

După pomană, am urcat sus, parcă m-a îndemnat cineva. Am plâns şi eram cu privirea în gol şi, parcă, am avut o chestie: am zis bagă camera. Era descărcată. I-am dat drumul şi am văzut nişte filmări de-ale lor când se jucau, când erau în apă şi am văzut două filmări de câte 35 de minute.

Una cred că pornise în discotecă pentru că se aude numai muzică, când dansau ei, şi ultima aceasta de care v-am spus”, a mai explicat Valentin Olariu, pentru Romania TV.

Ce spune sindicalistul-șef de la Europol

Cosmin Andreica, președintele Europol intervine la rândul lui și face o serie de precizări care pun sub semnul întrebării modul în care a decurs ancheta. Potrivit acestuia „Seful de la Rutiera Constanta a fost la locul faptei. L-a pus pe Vlad (n.r. șoferul vinovat) să-și sune tatăl.

Ba mai mult, spune președintele Europol, șeful Brigăzii Rutiere din Constanța ar fi participat la filtrul care l-a oprit pe Vlad Pascu prima oară.

„A rămas neclarificat momentul de vineri seara, atunci când băiatul a fost oprit pentru prima oară. Am primit informații că la acel filtru era și șeful Poliției Rutiere Constanța, care s-a arătat familiarizat cu șoferul drogat.

Dacă este așa, cred că toată acțiunea se mută la această primă oprire a drogatului, unde, dacă ar fi fost efectuate verificări era luat talonul pentru lipsa RCA, iar deznodământul putea fi altul. Este un moment care a fost evitat în comunicările instituționale.

Nu există, până acum, informații despre o posibilă intervenție din partea unui șef ierarhic la adresa polițiștilor din teren. O patrulă mixtă, format dintr-un jandarm și un polițist, l-au identificat în trafic, l-au oprit, l-au dat jos din mașină, au găsit acea țigară și acel blister cu somnifere.

Însă, din această perspectivă, nu vreau la finalul acestei anchete ca un agent cu vechime de 8 luni de zile și încă doi polițiști din stradă să suporte cele mai grave consecințe.

Cei din stradă au cerut date de la centru, iar de la dispecerat au primit informații că drogatul nu figura în baza de date, iar actele mașinii erau în regulă. Trebuie să menționez că Poliția Română nu are bază de date cu cei care au sau nu RCA”, a declarat Cosmin Andreica, pentru România TV.

Tragedia putea fi evitată. Filmarea Go Pro a tragediei din 2 Mai o dovedește

Referitor la scenariul potrivit căruia tragedia ar fi fost evitată dacă polițistul care l-a oprit pe Vlad Pascu pentru lipsa rovinietei, Andreica subliniază încă odată carențele din sistem. Concret, oamenii legi nu au logistica necesară pentru a efectua un control ca la carte. Agenții de la Poliția Rutieră verifică valabilitatea poliței RCA pe un site pus la dispoziție de companiile asiguratoare.

Totodată, președintele Europol îl exonerează pe agentul care a depistat droguri în mașina condusă de Pascu, iar acesta din urmă a fost lăsat să își continue drumul. Motivul: lipsa unui temei legal.

„Acel polițist, pe baza datelor respective, există posibilitatea să nu fi acordat atât de multă atenție contravenției (lipsa RCA) în paralel cu infracțiunea de deținere de droguri. Ideea e că Poliția Română nu are o bază de date a deținătorilor de polițe auto.

Accesăm un site care e pus la dispoziție de asiguratorii auto. De ce a fost lăsat să plece? Pentru faptul că nu exista vreun motiv legal pentru reținerea sa. Toată lumea întreba ce a făcut o oră și jumătate. Polițistul a întocmit toate actele necesare.

Important de precizat, polițistul nu face parte din structurile poliției judiciare, nu întocmește acte pentru urmărirea penală. Noi nu știm nici în acest moment dacă acea țigară artizanală conține sau nu droguri. La acest moment nu a venit rezultatul expertizei.

O să vedeți că nici măcar judecătorul de drepturi și libertăți, în ordonanța de reținere, în motivare, nu a făcut trimitere la rezultatul acelui drugtest. Pentru că acest aparat stabilește prezența unor substanțe, dar eliminăm orice dubiu pe baza recoltării de probe biologice.

Dacă invoci un astfel de rezultat, și dacă este fals pozitiv, practic ți-ai distrus orice fel de încercare de a-l aduce în fața legii”, a mai spus Cosmin Andreica, citat de Romania TV.

Firul evenimentelor

Merită reamintit faptul că Vlad Pascu, în vârstă de doar 19 ani, aflat sub influența drogurilor a accidentat mortal doi tineri în stațiunea 2 Mai. Anterior  acesta a fost tras pe dreapta de polițiști cu doar o oră înaintre de producerea accidentului. Depistat cu substanțe tupefiante dar fară o poliță RCA valabilă, tânărul a fost lăsat să plece.

Aparte de erorile comise de oamenii legii, familia tinerilor decedați se tem că acest caz ar putea fi mușamalizat. Vlad Pascu provine dintr-o familie înstărită și influentă. Totodată, el va fi judecat în baza legii Anastasia care stipulează închisoare cu executare pentru toți șoferii beți sau drgați care produc accidente mortale.