Șapte cazuri de infecții West Nile confirmate și o a opta posibilă. Recomandările INSP
- Cristian Raducanu
- 22 august 2023, 13:13
Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat șapte cazuri de infecție cu virusul West Nile. Potrivit informațiilor furnizate de INSP, trei persoane din județele Dolj, Satu Mare și Ilfov și-au pierdut viața.
Totodată, autoritățile supraveghează un alt caz ce pare să se transforme în cea de-a opta infectare cu virusul West Nile. Două cazuri de infecție au fost raportate în Capitală și Dolj în timp ce autoritățile din Satu Mare și Galați au raportat câte un singur caz de infecție.
Infecția cu virusul West Nile: Recomandările autorităților
În aceste condiții specialiștii INSP recomandă populației să țină cont de următoarele sfaturi. În primul rând, pe cât de mult posibil, să evite expunerea în locurile cu țânțari. Îmbrăcămintea care să acopere extremitățile, chiar dacă indicele disconfortului termic este ridicat, contribuie la limitarea răspândirii virusului West Nile.
Utilizarea substanțelor chimice repelente pentru țânțari este, de asemenea, recomandată de INSP. Totodată, îndepărtarea recipientelor care conțin apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie, limitează răspândirea virusului. Desecarea bălților de apă din jurul gospodăriilor reprezintă o altă recomandarea Institutului de Sănătate Publică.
Din păcare principalul mobil al răspândirii virusului West Nile, țânțarul, a dezvoltat o rezistență puternică la insecticide. Prin urmare, cadrele medicale sunt nevoite să identifice alte soluții pentru a preveni răspândirea virusului.
Purtătorul de West Nile, imun în fața insecticidelor
O serie de state din zona bazinului mediteranean au semnalat cazuri identice de rezistență a țânțarilor. Insectele sunt acum imune la permetrin, deltamerin ,malation, bendiocarbul și DDT. Într-un studiu inițiat de un centru de cercetare belgian , insectele au fost expuse pentru o perioadă de 24 de ore la substanțele amintite anterior. Mai puțin de 90% au murit după acest interval, de unde rezidă și confirmarea fatpului că insectele au devnit imune în fața insecticidelor.
Acest lucru reprezintă o veste proastă pentru sănătatea publică, în condițiile în care, înțepăturile țânțarilor transmit o serie de boli, nu doar virusul West Niles.
„În faţa acestor riscuri de contaminare, în special al răspândirii febrei West Nile, reacţia este adesea de a dispersa insecticide. Dar, odată cu această rezistenţă, acest mijloc de control nu va mai fi o opţiune, iar noi vom fi mai vulnerabili”, avertizează centrul de cercetare, ITG, din Belgia.
Același centru dezvoltă la ora actuală măsuri alternative de combatere, printre care controlul biologic și inteligența artificială. Numărul cazurilor de febră West Nile a crescut în Europa ultimilor ani. Sunt afectați oamenii, caii și păsările deopotrivă. Simptomele sunt similare gripei și în cazuri excepționale poate apărea și decesul, potrivit G4 Media.