Vlad Țepeș suferea de o boală rară! Și astăzi este un mare mister
- Mihai Soica
- 19 august 2023, 18:11
Cunoscutul domnitor român, Vlad Țepeș, care purta și numele de Vlad Drăculea, nu numai că a fost un lider însetat de sânge și nemilos, dar a suferit și de o afecțiune rară care îl făcea să plângă lacrimi de sânge, sugerează un nou studiu.
Oamenii de știință au făcut această descoperire după ce au efectuat o analiză chimică în cazul a trei scrisori oficiale scrise deVlad Țepeș, în timpul celor trei domnii separate ale sale ca voievod (lider militar) al Valahiei, o regiune istorică a României, între anii 1448 și 1476.
Informațiile au fost publicate într-un studiu, care a apărut mari, 8 august 2023, în revista Analytical Chemistry, menționat de LiveScience.
Istoricii estimează că peste 80.000 de persoane au murit la ordinele domnitorului, fiind trase în țeapă cu un obiect ascuțit. Vlad este poate cel mai bine cunoscut domnitor român, pentru că a fost sursa de inspirație a autorului irlandez Bram Stoker, pentru romanul său ”Dracula”, publicat în anl 1897.
Analize pe urme vechi de sute de ani
Pentru a afla mai multe despre acest războinic însetat de sânge, cercetătorii au folosit o tehnică numită spectrometrie de masă, care a presupus aplicarea cu grijă a unui polimer, acetat de etilenă-vinil, pe litere, apoi îndepărtarea acestuia.
Acetatul de etilenă a preluat proteine și molecule mai mici, numite peptide, rămase de la momentul în care condeiul a manipulat hârtiile cu secole în urmă.
Acest proces a scos la iveală urme care conțineau 500 de peptide, dintre care 100 erau de origine umană. S-a presupus că aceste peptide proveneau de la Vlad, și nu de la alte persoane care ar fi putut manipula scrisorile.
Lăcrima cu lacrimi de sânge
Documentele adăposteau peptide care erau legate de ciliopatii, un grup de tulburări genetice care afectează organitele asemănătoare părului din celule, cunoscute sub numele de cili. De asemenea, au găsit dovezi că Vlad ar fi putut avea o infecție a tractului respirator.
Cu toate acestea, cea mai mare descoperire a fost făcută într-o scrisoare pe care a scris-o în 1475 d.Hr. și care conținea trei peptide care se găsesc în proteinele retinei și ale lacrimilor.
Pe baza caracteristicilor acestor peptide, ei au concluzionat că el suferea probabil de hemolacrie, o afecțiune în care sângele este prezent în lacrimi.