Plata cu banii cash este un drept fundamental. Austria vrea să modifice Constituția

Plata cu banii cash este un drept fundamental. Austria vrea să modifice Constituția Sursa foto: Dreamstime.com

După Elveția, și Austria vrea să modifice Consituția țării pentru ca plata cu banii cash să devină un drept fundamental al omului. Premierul Karl Nehammer vrea referendum pentru modificarea Constituției.

Tot mai multe țări din Europa se opun categoric la ideea ca banii cash să dispară. Acum, Austria a anunțat prin vocea cancelarului Karl Nehammer, că vrea să organizeze un referendum pentru ca acest drept să devină unul fundamental, și să nu mai existe posibilitatea ca oamenii să fie obligați să achite taxele sau impozitele, sau să facă alte genuri de plăți, doar prin bancă.

Cancelarul Austriei vrea modificarea Constituției.

Cancelarul Austriei vrea modificarea Constituției. Sursa foto. Facebook

Karl Nehammer a propus ca în Constituția țării să se adauge și posibilitatea ca cetățeanul să aibă dreptul de a plăti în numerar, având în vedere că această metodă de plată rămâne mai populară în Austria comparativ cu multe alte țări.

Într-un comunicat de presă, publicat vineri, cancelarul a spus că din ce în ce mai multe persoane sunt îngrijorate că plata cu numerarul ar putea fi restricţionată în Austria.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Oamenii din Austria au dreptul de a utiliza numerarul. Toată lumea ar trebui să aibă oportunitatea de a decide liber cum şi cu ce vrea să plătească. Asta poate fi cu cardul, prin transfer, poate în viitor cu un euro digital, dar şi cu numerar. Această libertate de a alege trebuie şi va fi păstrată“.

Austriecii folosesc banii cash

Premierul Austriei a mai precizat că cetățenii acestei țări sunt legați încă de ideea de a plăti cu banii jos pentru lucrurile pe care le cumpără.

În acest sens stă și dovada că anual, peste 47 de miliarde de euro sunt extrași de austrieci, de la bancomate.

De altfel, în Austria, chestiunea banilor cash este și o temă de a atrage alegători pentru alegerile care vor avea loc în 2024.

De exemplu, Partidul Libertăţii, formaţiune de extremă-dreapta din opoziţie, care în ultimele luni se plasează pe primul loc în sondajele de opinie, a anunțat că ”protejarea numerarului”, va fi una dintre prioritățile sale absolute.

Pentru modificarea Constituției sunt nevoie de câțiva pași legislativi. În acest sens, premierul Nehammer i-a cerut ministrului de Finanţe, Magnus Brunner, să lucreze la o propunere în acest sens care să fie dezbătută cu ministerele de resort și cu reprezentanţii industriei financiare şi cu cei de la Banca Naţională a Austriei.

Înainte de Austria, Elveția a anunțat că va organiza un referendum pe această temă.