A murit publicistul George Cușnarencu, redactor-șef al revistei Magazin
- Ionel Sclavone
- 2 august 2023, 17:32
A murit publicistul George Cușnarencu, redactorul șef al publicației „Magazin”. Născut în luna ianuarie 1951, acesta avea 72 de ani. George Cușnarencu a fost autorul mai multor volume de proză și de povestiri scurte.
A murit publicistul român George Cușnarencu, redactorul șef al revistei „Magazin”, la vârsta de 72 de ani. Anunțul cu privire al decesul acestuia a fost făcut, printr-un scurt mesaj, de un alt scriitor român, care i-a fost prieten, Nicolae Iliescu.
„A amuțit pe vecie glasul prietenului meu bun, George Cusnarencu, al cu care vânam lei! Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze cu drepții!”, a anunțat scriitorul Nicolae Iliescu, într-o postare pe contul de Facebook.
George Cușnarencu s-a născut în 1951 la Dorohoi, în județul Botoșani. El a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București, în anul 1977. Ca student a frecventat cenaclul „Junimea” care funcționa în cadrul Facultății de Limba și Literatura Română sub conducerea profesorului și criticului Ovid S. Crohmălniceanu.
George Cușnarencu a debutat, cu un volum de proză scurtă, „Tratat de apărare permanentă”, în anul 1983. De-a lungul vremii a publicat mai multe romane, respectiv: „Tangoul memoriei”(1988), „Dodecaedru” (1991), „Ultimul Isus, magnificul” (1995), „Călătoria Luceafărului” (1997), „Requiem” (1998), „Trandafirul Tăcerii Depline” (1999), „Saptamana Patimilor” (2001), „Piata Aristotel” (2001), „Colonia Penitenciară Oranj” (2001).
Proza scurtă publicată de Cușnarencu
În acest context, George Cușnarencu a fost publicat și în antologia de proză scurtă „Desant 83” care a fost îngrijită de Ovid S. Crohmălniceanu. De asemenea, a mai publicat proză scurtă în mai multe volume de antologie, alături de alți scriitori din generația sa. Astfel, lucrările lui George Cușnarencu au apărut în volumele: „Proză umoristică românească”, editat în anul 1985, „Iubiri subversive (Cele mai bune povestiri din 1997)”, apărut în anul 1997 sau „Generația 80 în proza scurtă”, apărută la Editura Paralela 45, în anul 1998.
George Cușnarencu a fost prezent cu povestiri traduse în două antologii publicate la Moscova, în anii 1985 și 1987, dar și în culegerea de proză scrisă de autori din țările central și est-europene, Description of a Struggle, apărută la editura Picador, în 1994, la Londra, New York.
Ca scriitor, George Cușnarencu a primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România, în anul 1984, și premiul „Ion Creangă”, al Academiei Române, în anul 1993. Pe lângă acestea, el a mai primit, pentru proza sa, și alte premii literare ale unor reviste și asociații de scriitori.