Germanii s-au prins, în sfârșit. Pensia de la stat, o rușine

Germanii s-au prins, în sfârșit. Pensia de la stat, o rușineSursa foto: Dreamstime.com

Considerată mult timp principala forță economică a Europei, Germania oferă condiții de pensionare atractive, însă cu anumite condiții. Altfel, veniturile sunt mizerabile.

Anii de asigurare aduc o pensie medie de 1.543 euro după 45 de ani de cotizare în Germania, potrivit celor mai recente date oficiale. Datele provin dintr-un răspuns oficial oferit de Ministerul Federal al Muncii, la o solicitare a șefului grupului parlamentar de stânga Die Linke din Bundestag (Parlamentul Germaniei), Dietmar Bartsch.

Pensie medie de 1.500 euro, după 45 de ani de asigurare

Femeile și bărbații nu primesc aceeși pensie și există o diferență ce câteva sute de euro între cele două categorii. Astfel, după 45 de ani de cotizare bărbații din Germania primesc o pensie lunară în medie de 1.637 euro, iar femeile de 1.323 euro.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Federal al uneia dintre cele mai bogate țări europene, pensiile medii în vestul și estul țării diferă. Astfel, în vest pensia medie este de 1.605 euro lunar după 45 de ani de asigurare. În estul țării, aceasta are o valoare de 1.403 euro lunar, așadar cu 2oo de euro în minus.

„Suntem departe de un sistem echitabil de pensii, iar o pensie medie de 1.543 euro după 45 de ani de muncă este o rușine pentru politica de pensii din ultimele două decenii”, a precizat parlamentarul Dietmar Bartsch. Politicianul de stânga a cerut o creștere a pensiei cu 10% chiar în acest an, menită în principal să compenseze inflația suportată de toți pensionarii nemți. „Nimeni nu ar trebui să ia pensii de 3.000 euro, ci doar să nu piardă puterea de cumpărare", a punctat parlamentarul.

Reforma pensiilor, cerută în Bundestag

Soluția propusă de liderul grupării de stânga Die Linke pentru ca Germania să aibă un nivel de pensie decent și sustenabil vizează o reformă majoră a pensiilor.

Anie de glorie ai economiei germane s-au dus

Anie de glorie ai economiei germane s-au dus. Sursa foto: Arhiva EvZ

Aceasta ar fi posibilă printr-un fond de pensii în care să subscrie fonduri toți angajații, dar și funcționarii publici, lucrătorii independenți (freelanceri) și mai ales membrii Parlamentului german (Bundestag) și miniștrii, a punctat politicianul de stânga, potrivit ziarulromanesc.