Țările din UE, în care angajații își pot lua cel mai ușor liber

Țările din UE, în care angajații își pot lua cel mai ușor liberSursa foto: Arhiva EVZ

Echilibrul dintre muncă și viața personală/de familie este unul dintre angajamentele de bază ale UE, fiind exprimat, de exemplu, în Strategia europeană pentru egalitatea de gen. Acest echilibru trece prin renegocierea relațiilor de muncă tradiționale pentru a facilita angajaților să își stabilească programul ținând cont atât de cerințele funcției profesionale, cât și de obligațiile personale și familiale.

Adăugarea secțiunii respective în Cercetarea cu privire la Forța de Muncă este unul dintre instrumentele de monitorizare a progresului care a fost realizat și a drumului care a mai rămas de parcurs. Sondajul realizat în 2019 oferă date privind posibilitatea lucrătorilor din statele membre de a-și lua liber din motive personale sau familiale urgente.

În UE, în ansamblu, două treimi (66,4%) dintre lucrători au raportat că pot lipsi foarte ușor sau relativ ușor pentru câteva ore, cu o înștiințare scurtă (adică în cadrul zilei lucrătoare respective). În schimb, 20,5% au raportat că a fost „destul de dificil” să obțină această permisiune și doar 13,1% că a fost „foarte dificil”. Răspunsurile au fost semnificativ diferite între statele membre. În Suedia, Danemarca, Țările de Jos și Finlanda, peste 80% dintre lucrători ar putea foarte ușor sau destul de ușor să-și ia liber pe termen scurt în regim de urgență din cauza unor nevoi personale sau familiale. Pe de altă parte, în Slovacia, România și Bulgaria, doar 40%-45% dintre lucrători au avut această posibilitate. În Grecia, procentul respectiv a fost de 61%, scrie ot.g.

Munca și zilele libere

La întrebarea cu privire la posibilitatea unei absențe excepționale de câteva zile din motive personale sau familiale urgente, aproximativ jumătate (54,8%) din UE-27 în ansamblu au răspuns că își pot lua cu ușurință o zi sau două libere. Pe de altă parte, pentru 29,1% acest lucru a fost destul de dificil, iar pentru 16,2% foarte dificil. În Republica Cehă, Slovenia și Malta, peste 70% dintre lucrători au avut această opțiune. În România, procentul respectiv a fost de doar 34%. În Grecia, s-a situat la 62% (peste Suedia și Germania).

Posibilitatea unei absențe în mod excepțional de câteva ore sau de câteva zile din motive personale sau familiale urgente a variat semnificativ în funcție de caracteristicile socio-economice ale respondenților. Posibilitatea de a lua „foarte ușor” un astfel de concediu a fost mai mare pentru bărbați (37%) decât pentru femei (30%), pentru lucrătorii peste 50 de ani (39%) decât pentru cei sub 35 de ani (28%), pentru lucrătorii cu un nivel ridicat de educație (40%) decât pentru cei cu un nivel scăzut de educație (30%) și așa mai departe.

Situația în Regatul Unit

Studii recente cu date din Regatul Unit confirmă aceste constatări, dezvăluind că cei aflați în categoriile de lucrători cu venituri mai mari nu numai că au capacitatea de a-și lua mai ușor liber în cazuri excepționale, ci și de a primi plata integrală pe durata absenței lor. Nu este cazul lucrătorilor cu salarii mici, care nu numai că întâmpină dificultăți în a-și lua liber, dar adesea își pierd și veniturile pe perioada absenței de la lucru.

Pentru ca echilibrul între viața profesională și cea personală/de familie să fie un drept al fiecărui angajat, și nu un privilegiu doar al anumitor categorii, sunt necesare intervenții și acțiuni de politici publice din partea companiilor. Acest echilibru susține nu numai calitatea muncii și a relațiilor de muncă, ci și productivitatea lucrătorilor. (Traducerea- Rador)