Politica
România, în Schengen. Rareș Bogdan: Austria trebuie să plătească despăgubiri
- Andreea Vlad
- 12 iulie 2023, 15:51
Parlamentul European a votat miercuri contestarea vetoului Austriei pentru intrarea României în Schengen. Europarlamentarul Rareș Bogdan a cerut compensații financiare pentru țara noastră.
Rezoluția, bazată pe petiţia depusă de societatea civilă din România, prin care s-a cerut calcularea pierderilor financiare suferite de România în urma neintrării în Schengen, a fost votată la Strasbourg, miercuri, 12 iulie. Această evoluție i-a oferit prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, prilejul de a saluta acțiunea împotriva Austriei într-o amplă postare pe pagina de Facebook.
Rareș Bogdan a fost raportor din umbră al EPP
În comentariul său devenit viral, liberalul a amintit că a fost raportorul din umbră al EPP pentru rezoluția menționată.
„Austria trebuie să plătească despăgubiri României pentru blocarea în Schengen! Austria trebuie să-și piardă dreptul de vot în Consiliu pentru încălcarea Tratatului UE și să i se suspende fondurile! Acum câteva minute: Victorie pentru România! Vot favorabil la moțiunea Parlamentului European care pune la colț Austria pentru că a blocat România să intre in Schengen. Rezoluția la care am fost raportor din umbră al EPP (n.r. - PPE, Partidul Popular European), și care cere Comisiei Europene să analizeze dacă blocarea României nu reprezintă cumva o încălcare a Tratalelor UE, dar vorbește și de compensații pentru pierderile suferite după 2011, a trecut cu 526 de voturi".
Textul moțiunii, „extrem de curajos”
Liberalul laudă în continuare munca de echipă care a dus la acest succes în contul României, după nedreptatea din deembrie 2022, când Austria i-a refuzat intrarea în spațiul Schengen, deși îndeplinea toate condițiile.
„Este rezultatul unei munci alături de raportorul Dolors Montserrat, care a coordonat in Comisia de Petiții memoriul depus de Răzvan Nicolescu, în numele Asociației pentru Energie Curată. Textul moțiunii este extrem de curajos. Câteva pasaje: votul împotrivă n-a fost justificat juridic (pe românește, nu există bază legală), fiind „mai degrabă motivat de campanii politice naționale”; invită Comisia să analizeze o posibilă încălcare a Tratatului UE; îndeamnă Consiliul „să își îndeplinească obligațiile referitoare la cooperarea loială (!!) în temeiul articolului 13 din TUE în relația sa cu Comisia și cu Parlamentul European”; „solicită Consiliului să respecte articolul 4 alineatul (2) din Actul din 2005 privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la UE”;
„Comisia ar trebui să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare suferite de Bulgaria și România din cauza deciziei negative și nejustificate adoptate în privința aderării celor două țări la spațiul Schengen, luând în considerare pierderile financiare înregistrate începând din iunie 2011”; „îndeamnă Comisia să analizeze toate procedurile posibile pentru a apăra dreptul la liberă circulație al cetățenilor români și bulgari”, conchide Rareș Bogdan în postarea sa.
Recomandările noastre