Chişinăul se retrage dintr-o organizaţie internaţională. Lipsa banilor, unul din motive

Chişinăul se retrage dintr-o organizaţie internaţională. Lipsa banilor, unul din motive

Parlamentul de la Chişinău a votat în prima lectură un proiect ce prevede retragerea țării din din Acordul internațional cu privire la zahăr, încheiat la Geneva, pe 20 martie 1992. Totodată, Republica Moldova va înceta în Organizația Internațională a Zahărului (ISO). Principalul motiv ar fi cheltuielile nejustificate pe care le suportă Republica Moldova în calitate de membru al organizaţiei.

Motivele denunţării Acordului

Printre motivele care au generat inițierea retragerii din Acordul internațional cu privire la zahăr se regăsesc imposibilitatea de a participa la reuniunile plenare ale Consiliului ISO, obligația de a pregăti și furniza, periodic, ample rapoarte statistice privind producerea și procesarea sfeclei de zahăr, ceea ce invocă cheltuieli administrative și de personal.

Alte cauze invocate de guvernarea de la Chişinău sunt diminuarea în ultimii ani a suprafeței terenului plantat cu sfeclă de zahăr, dar și a volumului de zahăr procesat în Republica Moldova, ceea ce diminuează din necesitatea de a păstra apartenența la ISO. 

Totuşi, principalul motiv pare să fie cheltuielile prea mari pe care le suportă Guvernul de la Chişinău. Republica Moldova a solicitat, în repetate rânduri, micșorarea numărului de voturi și respectiv a sumei cotizației anuale pe care trebuie să o achite țara (pentru fiecare vot să efectuează plata cotizației), solicitare care nu a fost acceptată de Consiliul Internațional al Zahărului, care este autoritatea superioară a organizației. Pentru anul în curs, suma cotizației constituie aproximativ 140 mii de lei (cca 7000 de euro).

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, la baza deciziei de retragere din Acordul internațional cu privire la zahăr se află analizele tendințelor de dezvoltare a ramurii producerii de zahăr, stocurilor de zahăr existente, precum și a consultării opiniei mediului de afaceri.

Ce reprezintă Acordul internaţional cu privire la zahăr

Retragerea Republicii Moldova din Acordul nominalizat nu va avea consecințe pe plan intern, la nivel bilateral, regional sau multilateral și nu va crea impedimente la încheierea altor tratate, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Acordul internaţional cu privire la zahăr a fost adoptat în 1992 de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare. Acesta prevede asigurarea unei colaborări internaţionale sporite privind problemele pe plan mondial ale zahărului şi domeniilor înrudite, înfiinţarea unui forum pentru consultări interguvernamentale privind zahărul şi modalităţile de îmbunătăţire a economiei mondiale a zahărului, înlesnirea comerţului prin colectarea şi distribuirea de informaţii privind piaţa internaţională a zahărului şi a celorlalţi îndulcitori, încurajarea creşterii cererii de zahăr, mai ales pentru întrebuinţări netradiţionale.