Moldovenii, îndemnați să se înroleze în armata rusă: „Mai primești și bani”

Moldovenii, îndemnați să se înroleze în armata rusă: „Mai primești și bani” Sursa foto: Arhiva EVZ

Liderul Partidului Politic Moldovenesc „Ai noștri”, Mihail Ahremțev, care s-a alăturat recent noului proiect politic al lui Ilan Şor, îi îndeamnă pe cetăţenii Republicii Moldova să se înroleze în armata Federaţiei Ruse, care se află în război cu Ucraina.

„Veţi primi bani, pe lângă cetăţenie”

Postul de radio Europa Liberă Chişinău relatează că, într-o postare de pe 1 iulie, Ahremțev a atașat un infografic în care explică, în rusă şi în română, care este diferența dintre procedura generală de obținere a cetățeniei ruse și cea simplificată, pe care o promovează. „Este cea mai ușoară și accesibilă metodă, mai primești și bani”, susţine controversatul politician, citat de postul de radio.

„Rusia este casa noastră, care trebuie protejată. Intrați în rândurile forțelor armate. Acum e timpul potrivit să alegi de partea cui ești”, se arată într-un video, publicat pe 26 iunie pe pagina lui Ahremțev de pe Facebook, subtitrat și în română.

În imagini și în descrierea clipului, Ahremțev explică ce „beneficii” vor obține moldoveni care vor semna un contract cu forțele armate ale Federației Ruse: „Veți primi și bani, pe lângă cetățenie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Singura condiție este că va trebui să învățați să conduceți un tanc rusesc, să vă împrieteniți cu un urs, să învățați să cântați la balalaică și să vă luați o matrioșkă”, ironizează liderul Partidului „Ai Noștri”.

Cine este Mihail Ahremţev

Potrivit informațiilor din surse publice, Mihail Ahremțev este originar din Bălți, dar locuiește de o vreme în regiunea Iaroslavl din Federația Rusă și, pe lângă faptul că este lider al Partidului „Ai Noștri”, este și membru al organizației „ЗАРЯ” („Zorile”), care are drept scop „promovarea limbii de stat – limbii moldovenești”.

La sfârșitul lunii iunie 2023, partidul lui Ahremțev a devenit parte a noului bloc politic, creat de oligarhul fugar Ilan Șor, după ce Curtea Constituțională a declarat ilegal Partidul Șor în R. Moldova.

În trecut, Mihail Ahremțev a fost membru al Partidului Socialiștilor și a candidat din partea formațiunii la alegerile parlamentare din 2014 la funcția de deputat. Atunci, Ahremțev declara că este „jurnalist, reporter” și că activează la Exclusiv Media SRL, o companie care deține postul de televiziune NTV Moldova și este administrată de deputatul socialist Corneliu Furculiță.

Înrolarea în armata rusă, interzisă în Republica Moldova

În septembrie 2022, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promis „sancțiuni dure” pentru moldovenii care se vor înrola de partea agresorului și a recunoscut atunci că există riscul de mobilizare a locuitorilor din raioanele de est, adică din regiunea transnistreană.

Declarația Maiei Sandu a venit la scurt timp după ce în stânga Nistrului au apărut mai multe anunțuri privind semnarea contractelor cu forțele armate ale Federației Ruse.

Președinta a spus atunci că vor fi luate măsuri pentru a descuraja asemenea acțiuni și că este examinată oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru persoanele care dețin și cetățenia Federației Ruse și care vor lupta de partea agresorului.