Șeful partidului de guvernământ din Georgia a numit „ofensivă” apelul lui Zelenski de a-l transfera pe Saakașvili în Ucraina

Șeful partidului de guvernământ din Georgia a numit „ofensivă” apelul lui Zelenski de a-l transfera pe Saakașvili în Ucraina

Irakli Kobakhidze, președintele partidului de guvernământ Georgian, a reacționat la decizia autorităților ucrainene de a-l cita pe ambasadorul Georgiei și de a protesta față de acesta din cauza stării de sănătate a fostului președinte al Georgiei Mihail Saakașvili.

Cu o zi înainte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris pe Telegram că „Rusia ucide cetățeanul ucrainean Mihail Saakașvili cu mâinile autorităților georgiene”.

„Am cerut în mod repetat oficialului Tbilisi să oprească această agresiune și să convină asupra întoarcerii lui Saakașvili în Ucraina. Partenerii noștri, în coordonare cu Ucraina, au oferit și diverse opțiuni de salvare”, a subliniat președintele, potrivit Gordon.ua. „Nu au dreptul de a executa oameni, viața este o valoare europeană de bază”.

Zelenski a menționat că a instruit Ministerul de Externe să-l cheme pe ambasadorul Georgi Zakarashvili și să-l invite să părăsească Ucraina în termen de 48 de ore pentru consultări cu Tbilisi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kobakhidze a fost rugat să comenteze decizia lui Zelenski în cadrul unei conferințe de presă.

„În ceea ce privește demersul de ieri al președintelui Ucrainei legat de Mihail Saakașvili, nu vreau să aprofundez acest subiect dintr-un simplu motiv, că acest caz îl privește pe președintele unei țări aflate în stare de război. Dar, în general, o astfel de poziție de putere este ofensatoare pentru noi”, a răspuns politicianul.

Kobakhidze a subliniat că, „așa cum au recunoscut înșiși oponenții noștri”, oficiali de rang înalt ai guvernului ucrainean ar fi fost implicați în trimiterea lui Saakașvili în Georgia.

„Totuși, nu vreau să aprofundez acest subiect. Dorința noastră este să rămânem chiar și într-un regim unilateral de prietenie cu autoritățile Ucrainei”, a adăugat președintele Georgian.

Zakarașvili a vizitat Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pe 4 iulie, a informat centrul de presă al departamentului.

„A fost exprimat un protest puternic în legătură cu deteriorarea semnificativă a stării lui Mihail Saakașvili, un cetățean al Ucrainei închis în Georgia. Diplomatului georgian i s-a notat că o astfel de atitudine față de Mihail Saakașvili este absolut inacceptabilă. Autoritățile georgiene ar trebui să înceteze batjocorind un cetățean al Ucrainei. În acest sens, ambasadorului Zakarașvili a fost rugat să se întoarcă la Tbilisi pentru consultări pentru a găsi modalități de rezolvare a situației actuale”, a spus Ministerul de Externe într-un comunicat.

Partea ucraineană și-a menționat, de asemenea, disponibilitatea de a discuta imediat problema transportului lui Saakașvili în Ucraina pentru tratament și îngrijire, a adăugat Ministerul de Externe.