Tragedia Titan. Ultimele ore din viața celor care au pornit în expediția fatală

Tragedia Titan. Ultimele ore din viața celor care au pornit în expediția fatalăSursa foto: oceangate.com

Înainte de începerea misiunii de scufundare spre epava Titanicului, cele cinci persoane care se aflu la bordul submersibilului Titan au participat la o ședință de instruire. Scufundarea la mare adâncime presupune o serie de riscuri foarte mari din cauza presiunii apei, care poate duce la implozie rapidă.

La bordul submersibilului Titan, care avea o lungime de 6,5 metri, se aflau cinci persoane. Înainte cu câte ore de a se scufunda, participanții la misiune au participat la o ședință de instruire legată de scufundarea la mare adâncime.

Astfel, pasagerii au fost sfătuiți să mănânce alimente care sunt sărace în fibre și să nu bea cafea, pentru a nu simți nevoia să meargă la toaletă.

Pentru cine crede că la bordul submarinului existau scaune și mese, se înșeală. Pasagerii stăteau direct pe podea, câte doi pe fiecare parte, în timp ce comandantul misiunii se afla într-un capăt de unde controla imersiunea.

Pasagerii au mai fost sfătuiți să își încarce pe telefon melodiile preferate, pe care să le asculte apoi, în timpul misiunii, la o boxă, prin bluetooth.

Haine groase purtate de pasageri

De asemenea, la peste 4.000 de metri adâncime, frigul și umezeala sunt ceva la ordinea zilei, iar din acest motiv, pasagerii au fost anunțați că trebuie să poarte șosete groase din lână și căciuli.

Christine Dawood, soția milionarului pakistanez Shahzada Dawood, care se afla la bord alături de fiul său, le-a spus jurnaliștilor că aceștia au primit costume OceanGate, pantaloni impermeabili, o jachetă impermeabilă portocalie, cizme cu vârf de oțel, veste de salvare și căști de protecție.

Singura fereastră spre exterior avea 53 de centimetri

În timpul imersiunii, luminile submarinului au fost stinse pentru a face un consum de energie electrică. Din acest motiv, la bord era întuneric complet, singurele lumini aprinse fiind cele de la echipamentele de navigație.

În tot acest timp, pasagerii au putut vedea creaturi marine bioluminescente, prin hubloul de 53 de centrimetri, aflat doar la unul dintre capetele minisubmarinului.

Jurnaliștii de la New York Times scriu că Titan a coborât cu o viteză de 25 de metri/minut. Dacă ținem cont că legatura cu cei de pe Titan s-a pierdut după ore de la începerea scufundării, putem aprecia că submarinul se afla o adâncime de 3.000 de metri, când s-a întâmplat ceva neprezăvut, care a dus la implozia cauzată de presiunea apei.

Cine se afla la bordul lui Titan

La bordul lui Titan se aflau cinci persoane. Printre aceștia miliardarul și aventurierul britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, și omul de afaceri din Pakistan, Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, împreună cu fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani, ambii cetățeni britanici.

Un al patrulea pasager a fost oceanograful francez și cel mai mare expert în Titanic Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani.

Cea de-a cincea persoană care și-a pierdut viața în urma acestei tragedii a fost Stockton Rush, fondator și director executiv al OceanGate.

Costul unui bilet pentru a vedea epava Titanicului a fost de 250.000 de dolari.