Schimbări majore pe piața polițelor RCA. Șoferii, lăsați la mâna asiguratorilor și constatatorilor. Ce categorii de vehicule vor fi obligate să aibă asigurare

Schimbări majore pe piața polițelor RCA. Șoferii, lăsați la mâna asiguratorilor și constatatorilor. Ce categorii de vehicule vor fi obligate să aibă asigurareSursa foto: Rananjay Singh | Dreamstime.com

Autoritatea de Supraveghere Financiară propune schimbări majore pe piața polițelor RCA. Dacă noul proiect de lege va intra în vigoare, șoferii vor fi lăsați la mâna asiguratorilor și constatatorilor. Proiectul de lege, care urmează să ajungă pe masa premierului, îi obligă pe posesorii de trotinete și biciclete electrice să plătească asigurare.

Ministerul Finanțelor are pregătit un proiect pentru modificarea asigurării obligatorii de răspundere auto pentru prejudicii aduse terților prin accidente de vehicule, acesta având ca inițiator Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Proiectul, care va ajunge pe masa premierul Marcel Ciolacu, are multe controverse care ar putea amplifica haosul de pe piața asigurărilor.

ASF a inițiat un proiect de OUG care prevede modificarea legislației polițelor RCA. Una dintre schimbările majore privește relația asigurător-persoană prejudiciată-service auto. În această relație, asiguratorii vor fi în poziție de forță, iar șoferii ar putea avea probleme mari când se duc cu mașinile la service, informează Antena 3 CNN.

Cu alte cuvinte, șoferii vor fi lăsați la mâna asigurătorilor, a constatatorilor de daună și a service-urilor auto și, din acest punct de vedere, ei ar putea fi expuși la abuzuri. Mulți dintre ei vor fi forțați să își caute dreptatea în instanță.

Trotinetele și bicicletele electrice trebuie să aibă asigurare

O altă modificare este creșterea numărului plătitorilor de RCA. Potrivit proiectului de lege inițiat de ASF, vor fi obligați să plătească asigurare proprietarii tuturor vehiculelor autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h. În această categorie intră trotinetele și bicicletele electrice, în cazul cărora numărul de accidente a crescut semnificat în ultima perioadă.

Potrivit proiectului de lege, indiferent dacă aceste vehicule sunt înmatriculate sau nu, proprietarii lor trebuie să încheie o poliță RCA. Tot în această categorie vor fi incluse, de exemplu, și scuterele, ATV-urile, etc. Sunt exceptate de la această prevedere vehiculele care participă strict la manifestări sportive, dar în aceste cazuri organizatorii au unele obligații pentru a se asigura posibilitatea acordării de despăgubiri părților vătămate în cazul unor accidente. De plata asigurării vor fi scutite vehiculele destinate persoanelor cu dizabilități locomotorii.

De asemenea, în noile condiții, agenții de poliție vor putea cere celor care le conduc să prezinte polița RCA, iar în cazul în care nu o au, amenda va fi de 1.000 de lei.

ASF propune polițe RCA pe o perioadă mai scurtă de timp

În proiectul de lege pregătit de Ministerul Finanțelor sunt propuse polițe de asigurare cu o valabilitate mai scurtă. În prezent se poate încheia o poliță RCA pentru o perioadă de cel puțin o lună și cel mult 12 luni. În noul proiect de lege se specifică doar faptul că asigurările pot fi încheiate pe o perioadă de maxim 12 luni, fără a fi specificată perioada minimă. Ar putea să apară în România polițele de asigurare pe stil englezesc, cu valabilitate de câteva zile sau chiar câteva ore.

O altă modificare pe piața polițelor RCA este că despăgubirile în cazul daunelor morale pentru accidente soldate cu decese vor fi plafonate.

Ne puteți urmări și pe Google News