Românii care se pot pensiona mai repede, fără să plătească penalizări. Lista a fost extinsă

Românii care se pot pensiona mai repede, fără să plătească penalizări. Lista a fost extinsă Sursa foto: Dreamstime.com

Numărul românilor care pot ieși la pensie mai devreme, fără să plătească penalizări, este în creștere deoarece lista localităților intens poluate a fost extinsă.

Un nou proiect de lege adoptat de Parlament va permite românilor şi din alte localități, în afară de cele existente, să se pensioneze cu doi ani mai devreme din cauza poluării. De asemenea, alte două proiecte ce conțin măsuri similare sunt în așteptarea votului Camerei Deputaților.

Primul proiect legislativ a fost adoptat miercuri la Camera Deputaților, prin acesta propunându-se introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor 31 de localități.

Lista nu noile localități de unde se poate ieşi mai repede la pensie

Localități de unde se poate ieşi mai repede la pensie sunt: Bistra, Ocna Mureș și Sălciua din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comăneşti din judeţul Bacău, Codlea din judeţul Braşov, Clejani și Giurgiu din judeţul Giurgiu, Letca Nouă din judeţul Gorj, Băiuţ, Borşa, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş, Comarnic, Florești și Valea Călugarească din judeţul Prahova, Videle din judeţul Teleorman.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel de-al doilea proiect stabilește introducerea în lista localităților poluate de unde se poate ieși mai repede la pensie a localităților Bistra și Sălciua din județul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumușeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Comănești din județul Bacău, Codlea din judeţul Braşov și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

Extinderea listei, vizată de alte două proiecte aflate în Parlament

Al treilea proiect de lege, ce așteaptă votul deputaților, prevede că celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și locuitorii din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad. În listă va fi inclus și municipiul Pitești din județul Argeș.

Al patrulea proiect de lege trecut de Senat și aflat în așteptarea votului decisiv al deputaților vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

Mai exact, propunerea prevede introducerea, în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie, a municipiului Codlea, din județul Brașov, potrivit avocat.net.