Noua hidrocentrală Kahovskaia, de trei ori mai puternică decât cea aruncată în aer de ruși

Noua hidrocentrală Kahovskaia, de trei ori mai puternică decât cea aruncată în aer de ruși Baraj aruncat în aer la Herson. Sursa foto: Twitter

Proiectarea unei noi hidrocentrale începe să înlocuiască hidrocentrala Kahovskaia aruncată în aer de invadatorii ruși.

Consilierul șefului companiei Ukrhidroproekt, doctorul în științe tehnice Iurii Landau, i-a spus comandantului șef într-un interviu care a fost publicat pe 21 iunie.

„Ukrhidroproekt începe dezvoltarea primei etape a proiectului de construcție a CHE. După dezocuparea teritoriului, prima etapă va fi construcția unor structuri temporare de reținere a apei (buiandrugi), care vor permite ridicarea nivelului lacului de acumulare Kahovka la 12,7 m”, a spus el.

Reconstrucția hidrocentralei continuă cu înălțarea unor buiandrugi

Consilierul șefului Ukrhidroproject a remarcat că construcția buiandrugurilor înalte de 16-17 m ar putea dura aproximativ un an și jumătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Următoarele etape sunt construirea unui baraj distrus în spatele buiandrugului, a unei noi clădiri hidrocentrale, a cărei capacitate va crește de o dată și jumătate și a unui baraj de pământ distrus între clădirea hidrocentralei și ecluză. Și apoi vom aduce nivelul rezervorului la nivelul de proiectare de 16 m”, a explicat Landau.

El a precizat că mai devreme s-a planificat finalizarea construcției unei alte clădiri a hidrocentralei, dar acum, după explozie, va fi ridicată o clădire de centrală cu o capacitate de circa 590 MW în locul celor 335 MW care au funcționat.

„Vom planifica construcția ținând cont de posibilele amenințări militare. Vom construi unele părți ale instalației atât de masive încât să reziste la lovituri puternice. Vom amplasa câteva facilități în subteran. Avem o viziune comună asupra acestei construcții cu clientul, Ukrhidroenergo. ”, a subliniat Landau.

Potrivit acestuia, întrebarea ce trebuie făcut cu vechea fundație a barajului va fi rezolvată după dezafectarea și examinarea tehnică a structurii.

Prejudiciile aduse o dată cu distrugerea hidrocentralei

Amintim că valoarea estimată a daunelor mediului cauzate de subminarea hidrocentralei Kahovka de către ruși  este deja de peste 1,5 miliarde de euro, a declarat OVA din Kerson pe 12 iunie.

Ministrul Sănătăţii al Ucrainei Viktor Leașko a remarcat că  va fi imposibilă utilizarea apei locale în teritoriile inundate după explozia hidrocentralei Kahovskaia timp de cel puţin trei luni. El a mai spus că apa din Nipru de sub centrala hidroelectrică Kahovskaia aruncată în aer  este contaminată de mii de ori mai mult decât normal.

În teritoriile inundate și afectate de distrugerea hidrocentralei Kahovka, 700 de mii de ucraineni au pierdut accesul la apă potabilă, a menționat Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, pe 10 iunie.

Conform prognozei Ukrhidroenergo, după explozia hidrocentralei Kahovskaia,  apa nu va fi furnizată în Crimeea ocupată temporar cel puțin un an. De asemenea, sunt așteptate probleme cu alimentarea cu apă și ameliorarea în patru regiuni ale Ucrainei - NIkolaiv, Herson, Zaporojie și Dnipropetrovsk, potrivit Gordon.ua.