Poliția antidrog este în alertă. A apărut o nouă metodă folosită de minorii care vor să intre singuri la festivalurile de muzică

Poliția antidrog este în alertă. A apărut o nouă metodă folosită de minorii care vor să intre singuri la festivalurile de muzică Sursa foto: Facebook

La sfârșitul acestei săptămâni, Bucureștiul va fi gazda celei de-a treia ediții a festivalului Saga, eveniment muzical de amploare care a declanșat alerta de grad zero în rândul polițiștilor antidrog.

Deja vorbim de un război nevăzut între ofițerii antidrog care îi vânează pe traficanții de stupefiante. Aceștia, cel mai probabil, vor roi în jurul acestui festival din capitala României. Dar și de tineri, chiar copii, care vor încerca să intre singuri în zona concertelor fentând regulile impuse de organizatori. EVZ a aflat în exclusivitate că minorii pregătesc acorduri false de la părinți și chiar documente de identitate falsificate care să le permită să se afle, singuri, printre participanții la concerte.

Festivalurile de muzică, raiul dealerilor

Așa cum EVZ a mai explicat în exclusivitate, traficanții de stupefiante își organizează afacerile în funcție de calendarul festivalurilor muzicale la care participă în toată Europa. Prin orice mijloace,  indivizii încercă să aducă din timp droguri la acele evenimente muzicale unde cererea este una uriașă, iar prețurile, pentru toate buzunarele, sunt stabilite doar în euro (n.r. de la 10 euro un joint, la 500 de euro pentru un gram de cocaină roz). România nu face excepție, dovadă fiind cei 125 de tineri prinși cu dorguri asupra lor, capturile de stupefiante, dar și arestările a zeci dealeri veniți din țări vest-europene (n.r. Italia, Spania, Anglia) făcute la festivalurile care au avut loc pe litoral, în mini-vacanța de 1 Mai.

Consumul de droguri la festivaluri a luat amploare

În acest context, polițiștii antidrog au luat cât se poate de în serios și acest festival de muzică (n.r. a treia ediție Saga-București, unde se estimează că vor fi în jur de 150.000 de spectatori) și au declanșat, de ceva vreme, o amplă operațiune prin care încearcă să limiteze vânzarea de stupefiante în zona în care vor avea loc concertele. Mai ales că la ediția anterioară, un tânăr în vârstă de 24 de ani a murit, iar alți doi au ajuns în stare gravă la spital din cauza consumului de droguri în exces.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Căile de transport rutier și aerian către România sunt mult mai atent monitorizate în această perioadă, mai ales rutele despre care știm că sunt folosite de membrii rețelelor de traficanți de stupefiante care vin din Europa de vest. Polițiști sub acoperire infiltrați în grupurile de tineri despre care se știe că sunt consumatori, inclusivi în grupuri formate în mediul on-line, furnizează permanent informații. Sunt acțiuni care au intrat în cotidianul ofițerilor antidrog după ce consumul de stupefiante la festivalurile din România a luat amploare. Mai ales că anul trecut un bărbat a murit din cauza drogurilor”, ne-a explicat un ofițer antidrog.

Acordul parental, printre obligațiile minorilor

În regulamentul de organizare a Festivalului Saga-București este stipulat negru pe alb că ”accesul minorilor între 14-18 ani va fi permis numai pe baza unui bilet valabil, act de identitate și, fie însoțit de părinte, fie prin prezentarea unui formular de consimțământ parental completat (care va avea conținutul stabilit de către Saga și care va fi pus la dispoziția celor interesați în secțiunea Guide de pe site-ul oficial al Saga). Acordul parental trebuie să fie însoțit și de o copie a certificatului de naștere sau de orice alt document care dovedește că persoana care a completat și semnat acordul este părintele minorului în cauză”.

În era inteligenței artificiale, când internetul oferă soluție la orice problemă, minorii au descoperit deja cum să ”fenteze” regulile pentru a putea să se amestece în mulțimea de melomani chiar și fără acordul părinților. Ofițerii antidrog au intrat în posesia unor informații care arată că minorii falsifică semnături și documente pentru a nu rata festivalul de la București.

Prin falsificarea documentelor, minorii vor să eludeze controalele

”Un document descărcat de pe internet, completat și semnat în numele părintelui și o copie a unui certificat de naștere ce poate fi făcută pe calculator sunt suficiente pentru un minor care are între 14 și 18 ani să poată să intre nestingherit la festival. Sunt informații că tinerii se pregătesc prin această nouă metodă, aceea a falsificării acordurilor parentale, să eludeze controalele de la intrarea în zonele unde vor avea loc concertele. Nu este exclusă și folosirea de documente falsificate, mai ales a celor prezentate în format electronic, pe telefon.

De aceea, organizatorii trebuie să colaboreze cu autoritățile pentru că scopul comun este acela al capturării traficanților înainte ca aceștia să-și plaseze drogul chiar și unor copii care astfel pot intra în rândul dependenților. Să nu ne mirăm dacă, printre spectatori, vor fi identificați și copii sub 14 ani care ar trebui să se afle acolo doar însoțiți de unul dintre părinți.

În acest context, părinții trebuie să se gândească de două ori atunci când decid să-și lase copilul singur la un festival de acest gen, atâta vreme cât așa-ziși influenceri promovează chiar și prin muzică consumul de droguri, dar și unele vicii cum sunt alcoolul și țigările. Opinia mea este că la aceste festivaluri care atrag ca un magnet traficanți de stupefiante ar trebui să aibă acces doar persoanele majore, care au împlinit 18 ani”, ne-a explicat în exclusivitate Cătălin Țone, expert antidrog.