Căsătoriile între homosexuali, legalizate într-o țară din fostul bloc comunist. Este prima țară din spațiul post-sovietic care a făcut un astfel de pas

Căsătoriile între homosexuali, legalizate într-o țară din fostul bloc comunist. Este prima țară din spațiul post-sovietic care a făcut un astfel de pas Sursa foto: Dreamstime

Căsătoria între persoane de același sex a fost legalizată într-o țară din fostul bloc comunist. Este prima țară din spațiul post-sovietic care a făcut un astfel de pas. Legea a fost adoptată de parlamentul local și va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.

Căsătoriile homosexuale au fost legalizate în Estonia. Legea a fost adoptată de parlamentul local și va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Actul normativ nu prevede doar legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex, ci le permite acestor cupluri și să adopte un copil.

Estonia este prima țară din spațiul post-sovietic care a făcut un astfel de pas. În Letonia și Lituania, celelalte două țări baltice care au fost anexate anterior de Uniunea Sovietică, proiectele de lege cu privire la parteneriatele între persoane de același sex  au fost blocate în parlamentele lor.

Estonia, prima țară din spațiul post-sovietic care a legalizat căsătorie între persoanele de același sex

Marți, parlamentul din Estonia a adoptat legea care le permite cuplurilor de același sex să se căsătorească. Este prima țară din Europa Centrală care a făcut acest pas. Căsătoria între persoane de același sex este legală în mare parte din Europa de Vest, dar nu în țările din Europa Centrală care au fost cândva sub conducere comunistă și membre ale Alianței Pactului de la Varșovia conduse de Moscova, dar acum membre ale NATO și, în mare parte, UE, potrivit Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mesajul meu (către Europa Centrală) este că este o luptă dificilă, dar căsătoria și dragostea sunt ceva pe care trebuie să le promovezi. Ne-am dezvoltat foarte mult în acești 30 de ani, de când ne-am eliberat de ocupația (sovietică). Suntem egali între țările cu aceeași valoare”, a declarat premierul Kaja Kallas.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 55 de voturi în parlamentul cu 101 de locuri, de la coaliția de partide liberale și social-democrate pe care Kallas a adunat-o după victoria sa la alegerile din 2023.

Căsătoriile homosexuale, legale în Estonia de la 1 ianuarie 2024

Un sondaj a fost efectuat în 2023 de către Centrului pentru Drepturile Omului. Rezultatele acestuia au arătat că 53% din populația Estoniei au susținut căsătoria între persoanele de același sex. Un astfel de sondaj a fost realizat și în urmă cu aproximativ 10 ani, însă atunci doar 34% din populație susțineau cuplurile homosexuale.

Rezultatele sondajului realizat în acest an arată că 38% dintre estonieni consideră că homosexualitatea este inacceptabilă. Căsătoria între persoane de același sex se opune minorității etnico-ruse, care constituie un sfert din țară, doar 40% dintre aceștia susținând-o.

Potrivit reprezentanților Guvernului, persoanele gay din Estonia tind să nu se afișeze, asta și din cauza hărțuirilor recente.

„A fost o oportunitate bună pentru guvern, deoarece opinia publică privind căsătoriile între persoane de același sex a devenit pozitivă, iar după alegerile din acest an are cifrele necesare pentru a depăși opoziția conservatoare”, a declarat Tomas Jermalavicius, șeful de la Centrul pentru Apărare și Securitate.