PNL se repliază pe subiectul Mircea Abrudean. Liberalii caută un alt secretar general al guvernului. Surse

PNL se repliază pe subiectul Mircea Abrudean. Liberalii caută un alt secretar general al guvernului. Surse Sursa foto: Arhiva EVZ

PNL pare să se fi resemnat cu refuzul premierului Marcel Ciolacu de a-l numi pe Mircea Abrudean în funcția de secretar general al guvernului. Surse politice susțin că liberalii au pregătit, deja, două rezerve din care să aleagă, chiar dacă nu de aceeași anvergură, așa cum îl descria Rareș Bogdan, ca Mircea Abrudan. Interesant că cele trei nume vehiculate au legătură cu instituțiile de forță.

Dacă Marcel Ciolacu va insista ca Mircea Abrudean să nu ocupe funcția de secretar general al guvernului, liberalii sunt pregătiți să facă un pas înapoi și să renunțe la nominalizare. Informația circulă pe surse, fără să fie confirmată oficial de vreun lider politic. Premierul Ciolacu a declarat, însă, în prima parte a zilei, că va rezolva problema numirii la conducerea Secretariatului General al Guvernului de comun acord cu Nicolae Ciucă. El nu a dat detalii legat de numele celui care va fi nominalizat.

Marcel Ciolacu a minimalizat conflictul - primul de la învestirea guvernului său - din coaliția de guvernare, spunând că nu există tensiuni între cei doi parteneri, PSD și PNL. El a făcut și o declarație ironică cu bătaie spre colegii din PSD, spunând că și-a luat tensiunea și este în limite normale.

Pe de altă parte, deși surse apropiate partidului spun că liberalii sunt pregătiți să se replieze și să avanseze un alt nume, nu este clar dacă o astfel de poziție este îmbrățișată de toți liderii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe cine ar vrea PNL în locul lui Abrudean

Oricum, indiferent de direcția în care vor evolua lucrurile, mai multe grupări din PNL vor să-și impună oamenii la conducerea SGG, în locul lui Mircea Abrudean.

În primul rând, organizația din Cluj, din care face parte politicianul refuzat de Ciolacu, pregătește o rezervă în persoana Ștefaniei Ferencz, actual secretar general al Ministerului  Afacerilor Interne. În trecut, Ștefania Ferencz a fost șefa de cabinet a fostului premier Emil Boc. A ocupat funcția în intervalul 2009 – 2012, când a preluat poziția de secretar general adjunct al guvernului. În anul 2014, Ștefania Ferncz a revenit la Cluj, la Primăria condusă de Emil Boc, ca director general.

Un alt nume propus de liberali, conform informațiilor neoficiale din spațiul public este cel al deputatului PNL George Tuță. În prezent este chestorul Camerei Deputaților, ănsă a fost șeful de cabinet al directorului SRI, Eduard Hellvig. Deputatul Tuță este împins în față de organizația PNL Ilfov, condusă de Hubert Thuma.

Nici fostul premier Nicolae Ciucă nu se lasă mai prejos și ar vrea să o propună, în locul lui Mircea Abrudean, pe șefa sa de cabinet, de la guvern, Paula Cristea. Aceasta are grad de general-maior cu două stele în rezervă și este o apropiată a fostului premier de pe vremea când lucra la Ministerul Apărării Naționale.

Sursa foto: INQUAM_Photos

Marcel Ciolacu discută doar cu Nicolae Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a făcut o serie de comentarii legat de tensiunile din coaliția PSD – PNL, pe subiectul numirii lui Mircea Abrudean la conducerea Secretariatului General al Guvernului. El a minimalizat conflictul, în ciuda declarațiilor publice ale unor liberali revoltați. Premierul a precizat că această problemă va fi rezolvată într-o discuție cu președintele liberalilor, Nicolae Ciucă.

„Sunt ferm convins că împreună cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, o să găsim soluţia cea mai bună. Din punctul meu de vedere nu a fost niciun scandal. Mi-am luat tensiunea dimineaţă – e normală. Din punctul meu de vedere nu e nicio tensiune. Sunt lucruri normale când se construieşte o echipă”, a spus Marcel Ciolacu, liderul PSD.

El a subliniat că decizia finală, în legătură cu numirea lui Mircea Abrudean va fi luată în colaborare cu președintele PNL, Nicolae Ciucă.

„Decizia îmi aparţine mie şi lui Nicolae Ciucă”, a spus Marcel Ciolacu.