Guvernul anunță noi reduceri la produsele de bază. Promite că laptele, carnea, uleiul și fructele se vor ieftini

Guvernul anunță noi reduceri la produsele de bază. Promite că laptele, carnea, uleiul și fructele se vor ieftini Sursa: Arhiva EVZ

După eșecul reducerii prețului la lapte, Executivul anunță o nouă măsură de plafonare a prețurilor, prin reducerea adaosului comercial la alimentele de bază ca laptele, carnea, ouăle, făina, uleiul, legumele și fructele.

Premierul Marcel Ciolacu declara, la sfârșitul săptămânii trecute că, de luni, decidenții vor lucra la o ordonanță de urgență care ar presupune plafonarea adaosului comercial, în present neexistând o lege în acest sens. Astfel, comercianții decid care sunt prețurile în funcție de propriile criterii orientate spre profit.

După ce au plafonat tarifele energiei, carburanţilor şi asigurărilor, acum autorităţile vor să aplice măsura şi în cazul alimentelor.

Adaosurile comerciale variază între 30% și chiar 300%

Noua plafonare va viza practic toate alimentele de bază, începând de la fructe și legume până la lactate și ouă. În prezent, adaosurile comerciale variază între 30% și chiar 300%. De exemplu, un borcan cu dulceață într-un magazin al producătorului ajunge la un preț de 14 lei. Însă pe rafturile din supermarketuri același borcan ajunge să coste 20 lei, deci adaosul comercial este de peste 40%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deocamdată nu s-a anunțat oficial procentul la care va fi plafonat adaosul comercial, potrivit Antena3.

Plafonarea prețului la lapte a eșuat

Executivul a anunțat că în această săptămână se va discuta cu prioritate subiectul, însă deja s-a aplicat o plafonare a prețurilor, și anume la produsele lactate. Este o plafonare care s-a dovedit ineficientă, căci prețul laptelui nu a scăzut cu 20% așa cum s-a anunțat inițial. Plafonarea era posibilă numai dacă procesatorii şi marile magazine ar fi fost de acord să suporte compensarea din buzunarul propriu, însă în multe cazuri nu s-a produs acest lucru.

Fermierii, revoltați de ieftinirea laptelui. Se tem că micșorarea prețului va fi aruncată exclusiv pe umerii lor

Sursa foto: Capital.ro

Analiștii nu apreciază această plafonare a adaosului comercial, pentru că, argumentează aceștia, orice plafonare a prețurilor ar duce la penurie. Prin doctrina patriotism economic, PSD vrea să oprească valul de scumpiri printr-o serie de măsuri criticate dur de economiști. Efectul ar putea fi devastator pentru producători și comercianți, iar în final i-ar afecta și mai rău pe români.