S-a descoperit cel mai mare zăcământ de petrol și gaze naturale din România. Locul ales pentru foraje nu promitea nimic spectaculos
- Mihai Soica
- 13 iunie 2023, 19:18
Inginerii au descoperit cel mai mare zăcământ de petrol și gaze naturale, aflat pe teritoriul României, după 1989. Testarea zonei a dus la un rezultat neașteptat. Specialiștii vorbesc despre cel mai mare zăcământ de petrol și gaze naturale din România.
Inginerii au testat perimetrul de la Verguleasa, județul Gorj, unde se cunoștea faptul că ar putea exista zăcăminte naturale, sub formă de hidrocarburi, petrol și gaze naturale.
OMV Petrom a decis să construiască în zonă trei sonde de testare, care au avut misiunea de a căuta dacă în zonă existăsau nu petrol sau gaze naturale. Invetiția a fost de peste 20 de milioane de euro, iar rezultatele au depășit orice așteptări.
„Compania a identificat resurse de ţiţei care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep (barili de perol - n.n.) în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de ţiţei a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producţiei”, se precizează în comunicatul OMV Petrom.
O altă descoperire făcută în zona Gorjului
De asemenea, OMV Petrom a anunțat că a descoperit un alt zăcământ de gaze naturale, tot în zona Gorj, mai exact în apropiere de Târgu Jiu. Acest zăcământ este evaluat la șapte milioane de bep, ceea ce reprezintă aproape o treime din producţia de gaze naturale a României, din anul 2022.
„O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs”, se notează în comunicatul OMV Petrom.
OMV mai anunță că au descoperit în zona Târgoviște, un zăcământ de petrol brut, estimat la șase milioane de barili. În zonă au avut loc deja, lucrările de testare, urmând să fie contruite sonde speciale pentru utilizarea acestui zăcămâmt.
În cadrul OMV Petrom, Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine un procent de 20,7%, în timp ce un alt procent de 21,7% este deţinut de fondurile de pensii din România.
De asemenea, OMV are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW.