Victor Ciutacu a făcut topul celor mai penibili premieri. Din 1989, România a avut 29 de prim-miniștri

Victor Ciutacu a făcut topul celor mai penibili premieri. Din 1989, România a avut 29 de prim-miniștriSursa: arhiva EVZ

Într-un comentariu scris pe o rețea de socializare, Victor Ciucatu, cunoscutul realizator de la România TV, a făcut un top al celor mai penibili premieri pe care România i-a avut în ultimii ani.

După 1989, România a avut 29 de premier, personalități politice nominalizate să formeze Guvernul. Unii dintre ei au fost interimari și au condus Executivul doar pentru câteva zile. Alții, au fost doar nominalizați de președintele țării pentru această demnitate, dar nu au mai apucat să ajungă la votul Parlamentului.

Victor Ciutacu a scris un comentariu acid pe o rețea de socializare despre cei mai ”penibili” premieri pe care România i-a avut.

„România își construiește sârguincios topul premierilor penibili și fără demnitate. Debutul a fost făcut de Radu Vasile, care, după ce s-a trezit că a rămas live fără guvern, întâi și-a numit toți consilierii miniștri și apoi a ajuns să plece cu ficusul în brațe. A urmat Grindeanu, care s-a încuiat cu Ponta și cu Jianu în Palatul Victoria de spaima Dictatorului cu Mustață și a degajat locul după ce propriul partid a votat moțiunea de cenzură împotriva lui. Acum vine tare din urmă Ciucă, lipit de scaunul de prim-ministru. Imun la ridicol, anunță pe surse la fiecare început de săptămână că demisionează joi-vineri și, după aia, găsește motive să nu se țină de cuvânt. Aștept momentul în care va mina Palatul Victoria și va dormi acolo, să nu cumva să vină inamicii să-l uzurpe”, a scris Victor Ciutacu, citat de RomaniaTV.

Premierul cu cel mai scurt mandat

Unul dintre cei 29 de premieri a fost Mihai Răzvan Ungureanu, fost ministru de Externe. Acesta a fost numit ”premierul celor 100” de zile.

El a fost susținut de PDL, și a ajuns la guvernare în februarie 2012, într-un context tensionat, legat de crizele sociale provocate de deciziile Guvernului condus de Emil Boc, din 2008, când au fost tăiate salariile tuturor bugetarilor.

În luna mai 2012, în Parlament a fost depusă o moțiune de cenzură care a trecut la vot, astfel că Guvernul Ungureanu a fost demis.

Singura decizie mai notabilă luată în timpul mandatului său de prim ministru, este demiterea președintelui ANAF, Sorin Blejnar, între timp condamnat penal la cinci ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție.