Fermierii ucraineni vor bloca intrarea camioanelor poloneze în țară, ca răspuns la protestele din Polonia

Fermierii ucraineni vor bloca intrarea camioanelor poloneze în țară, ca răspuns la protestele din Polonia Agricultura Sursa foto: Arhiva EVZ

Pe 10 iunie, fermierii ucraineni urmează să blocheze circulația camioanelor poloneze prin patru puncte de control de la granița dintre Ucraina și Polonia, ca răspuns la greva fermierilor polonezi. Acest lucru a fost raportat pe site-ul Consiliului Agrar All-Ucrainean, Asociația Producătorilor de Lapte se va alătura acțiunii.

„Acțiunea va începe pe 10 iunie la ora 10.00 și va dura până la ora 00.00 pe 14 iunie. Evenimentul se datorează dezacordului categoric al fermierilor ucraineni cu acțiunile părții poloneze, care, în mod unilateral, încălcând regulile comerciale ale Uniunii Europene. Uniunea Europeană și decizia Comisiei Europene privind reluarea tranzitului produselor agricole ucrainene continuă să blocheze fizic camioanele din Ucraina către teritoriul Poloniei”, se arată în raport.

Agrarii ucraineni subliniază că, cu o astfel de poziție, fermierii polonezi joacă în mâinile președintelui țării agresoare a Federației Ruse, Vladimir Putin, pentru că vor ca cerealele ucrainene să rămână în Ucraina, iar prețurile să crească. Acesta este ceea ce vrea și Rusia, se spune în comunicat.

De exportul produselor agricole din Ucraina depinde întreaga lume

Introducerea interdicțiilor unilaterale de import și tranzit va crea o presiune suplimentară nu numai asupra fermierilor ucraineni, dar va duce, de asemenea, la o agravare a crizei în securitatea alimentară globală, spun organizațiile. Ei au remarcat că speculațiile privind introducerea unei interdicții privind tranzitul produselor agricole ucrainene sunt inacceptabile, deoarece nu numai bunăstarea economică a fermierilor europeni, ci și supraviețuirea atât a fermierilor ucraineni, cât și a consumatorilor de produse ucrainene din întreaga lume depinde de lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizatorii acțiunii au îndemnat toți reprezentanții sectorului agrar al Ucrainei să se alăture acesteia.

Proteste în punctele de control dintre Ucraina și Polonia. Camioane întregi așteaptă să treacă frontiera

Amintim că pe 7 iunie, fermierii polonezi au blocat circulația camioanelor din Ucraina în Polonia în fața punctului de control Medîka-Șeghini.

Pe 9 iunie, din cauza protestului fermierilor polonezi, circulația camioanelor din Ucraina a fost blocată la punctul de control Dorogusk-Iagodin.

Circulația camioanelor prin punctul de control Iagodin-Dorogusk din regiunea Volin a fost blocată din cauza unui protest din partea părții poloneze. Acest lucru a fost anunțat pe 9 iunie de către serviciul de presă al Serviciului de Stat al Grăniceri din Ucraina.

Potrivit acesteia, fermierii polonezi au intrat în grevă în zona din fața punctului de control. În acest sens, serviciile de frontieră poloneze nu eliberează camioane care vin din Ucraina.

„Doar vehiculele care transportă mărfuri umanitare vor avea voie să părăsească Polonia (intrare în Ucraina)”, se arată în raport.

Direcția Regională de Vest a Serviciului de Grăniceri de Stat a clarificat pe Facebook că autobuzele au voie să treacă în ambele sensuri în mod obișnuit.

„Preliminar, acțiunea va dura până la ora 01:00 pe 13 iunie. Le rugăm șoferilor de camion să țină cont de aceste informații atunci când călătoresc prin punctul de control Iagodin-Dorogusk”, au scris polițiștii de frontieră.

Motivul protestului fermierilor polonezi este „reluarea liberalizării comerțului cu Ucraina”,  a informat  RMF24. Vor să blocheze importul nu numai de cereale ucrainene, ci și de  fructe, legume și păsări de curte. (Surse: Gordonua)