Bulgaria se alătură proiectului de interconectare energetică la Marea Neagră

Bulgaria se alătură proiectului de interconectare energetică la Marea NeagrăSursa:Arhiva evz

Bulgaria a primit undă verde pentru a se alătura parteneriatului strategic pentru instalarea unui cablu submarin sub Marea Neagră, a declarat ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov.

România, Georgia, Azerbaidjan și Ungaria plănuiesc o interconectare de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC) sub Marea Neagră pentru transmiterea de energie electrică din surse regenerabile, inclusiv din parcurile eoliene offshore. La ultima reuniune a comitetului director, miniștrii responsabili de proiect au aprobat cererea Bulgariei de a se alătura parteneriatului strategic.

Ministrul interimar al Energiei din Bulgaria, Rossen Hristov, a declarat că va fi demarată procedura administrativă pentru a permite țării sale să participe, relatează 24 Chasa.

Comitetul a arătat că studiile de fezabilitate tehnică și economică vor fi finalizate în curând. Următorul pas va fi selectarea unei companii de consultanță. Țările participante la coridorul verde intenționează să înființeze o societate mixtă.

Bulgaria și România se află într-o cursă contra cronometru în domeniul decarbonizării

România a lansat în urmă cu două decenii un proiect de legătură electrică submarină cu Turcia, dar acesta a rămas latent de mulți ani.

Anul trecut, oficialii bulgari au declarat că sunt în curs de negociere cu România pentru construirea unui parc eolian offshore în Marea Neagră.

România și Bulgaria se află sub presiune pentru a respecta termenele limită pentru granturile europene și împrumuturile ieftine pentru proiecte energetice, deoarece acestea trebuie finalizate până în 2026. Cele două țări atrag investiții în domeniul energiei regenerabile și al energiei nucleare, revigorând proiecte inactive și ajustând cadrul juridic.

Un acord de cooperare nucleară va fi semnat cu SUA

Hristov a mai spus că acordul bilateral cu Statele Unite privind cooperarea în domeniul energiei nucleare este în curs de traducere, adăugând că documentul va fi adoptat de următorul cabinet.

Referindu-se la litigiul dintre Bulgaria și Gazprom Export în ceea ce privește furnizarea de gaze, ministrul a afirmat că riscul ca firma rusă să ceară arbitraj este minim. Contractul a expirat la sfârșitul anului trecut, iar termenul limită a trecut, a subliniat el.

Luând cuvântul luna trecută la Forumul energetic 2023 de la Belgrad, Hristov a subliniat urgența asigurării securității energetice, a tranziției ecologice și a prosperității în Europa de Sud-Est, subliniind că nu există "loc pentru o greșeală".

Ne puteți urmări și pe Google News