Mai este Elveția o țară neutră? Care este implicarea ei în vânzarea de arme pentru războiul din Ucraina

Mai este Elveția o țară neutră? Care este implicarea ei în vânzarea de arme pentru războiul din UcrainaSursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Consiliul Elvețian a susținut o modificare a legii materialelor militare, a informat serviciul de presă al parlamentului elvețian pe 7 noiembrie. Acest lucru poate debloca reexportul de arme către țări terțe, în special către Ucraina.

„Consiliul dorește să permită altor țări să transfere echipamente militare achiziționate în Elveția în anumite condiții. Consiliul a adoptat o inițiativă parlamentară relevantă din partea Comisiei pentru Politică de Securitate. Un proiect legislativ bazat pe o altă inițiativă este deja în curs de elaborare”.

Amendamentul a fost susținut cu 22 de voturi, 17 deputați s-au opus, iar patru s-au abținut.

Documentul propune ca țările care cumpără arme elvețiene să semneze în continuare un document care interzice reexportul către țări terțe, dar durata acestuia poate fi limitată la 5 ani. Reexportul (o formă de comerț internațional în care o țară exportă mărfuri pe care le-a importat anterior fără a le modifica, n.red.) va fi posibil numai pentru țările de destinație care nu încalcă drepturile omului și nu folosesc arme împotriva civililor.

Vot negativ

La 1 iunie, Consiliul Național Elvețian a votat împotriva unui amendament care ar permite țărilor terțe să reexporte arme fabricate elvețiene, în special în Ucraina. După un vot în Consiliul Statelor, Consiliul Național va analiza din nou amendamentul.

Parlamentul elvețian are două camere egale - Consiliul Cantoanelor și Consiliul Național. Orice lege intră în vigoare doar cu sprijinul ambelor camere.

De la începutul războiului din Ucraina, mai multe țări au apelat la Elveția cu o cerere de a permite transferul de arme elvețiene la Kiev. Elveția a respins în mod constant cererile țărilor, în special ale Spaniei, Germaniei și Danemarcei, care doreau să transfere vehicule blindate și muniții de fabricație elvețiană în Ucraina către Forțele Armate ale Ucrainei.

Neutralitatea Elveției nu înseamnă și susținerea atacurilor rusești

Legislația de neutralitate a Elveției îi interzice să vândă arme către țările aflate în război. În martie,  atât camerele inferioare, cât și cele superioare  ale parlamentului elvețian au interzis, de asemenea, reexportul de arme elvețiene în Ucraina din alte țări.

Mai mult, pe 28 februarie 2022, Elveția  s-a alăturat sancțiunilor impuse Federației Ruse  (în special, împotriva președintelui rus Vladimir Putin). Neutralitatea nu împiedică „să numim lucrurile pe nume”, a spus Ignazio Cassis, care era atunci președinte al țării.

Președintele Alain Berset a declarat pe 18 aprilie că Elveția condamnă războiul declanșat de Rusia, dar va rămâne neutră și  nu va permite reexportul de arme în Ucraina pentru a proteja împotriva agresiunii ruse.

De asemenea, Elveția  a blocat activele rusești  pentru aproape 8 miliarde de dolari și a decis  să aloce Ucrainei aproximativ 100 de milioane de dolari  pentru a-și repara infrastructura energetică.