Complotul împotriva Maiei Sandu a fost real. Informații șocante oferite de Statele Unite despre rolul jucat de Rusia
- Mihai Soica
- 5 iunie 2023, 21:28
Departamentul Trezoreriei din Statele Unite a anunțat că șapte cetățeni ai Republicii Moldova au fost incluși pe lista de sancțiuni, averea acestora urmând a fi confiscată. Cei șapte sunt acuzați de legături directe cu serviciile secrete ruse și de implicarea în acțiunile de răsturnare a regimului democratic ales de la Chișinău, care este condus de președintele Maia Sandu.
Decizia Statelor Unite de a susține Republica Moldova a fost reiterată de președintele Joe Biden, de mai multe ori.
Biroul de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a desemnat șapte membri importanți ai unui grup de influență care are legătură directă serviciile secrete rusești.
"Sancțiunile impuse astăzi scot în evidență eforturile secrete continue ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice. Tentativele de operațiuni de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim în interesul Moscovei. Statele Unite rămân angajate, alături de UE, să vizeze persoanele care se implică în astfel de activități împotriva guvernului Republicii Moldova”, a comentat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian E. Nelson.
Au sabotat rezultatul alegerilor din Moldova
Guvernul Statelor Unite a expus anterior încercările Rusiei de a folosi agenți acoperiți pentru a submina democrația în Moldova.
Astfel, la data de 26 octombrie 2022, OFAC i-a sancționat pe Yuriy Igorevich Gudilin, Olga Yurievna Grak și Leonid Mikhailovich Gonin pentru eforturile lor coordonate în 2020 și 2021 de a influența rezultatul alegerilor din Moldova.
În plus, la 30 mai 2023, UE a sancționat mai multe persoane din Rusia și Republica Moldova pentru implicarea în activități destabilizatoare împotriva guvernului Republicii Moldova.
Rolul celor șapte spioni ruși
Persoanele nominalizate de Departamentul Trezoreriei fac parte dintr-o amplă operațiune globală de informare legată de Federația Rusă, care vizează Ucraina, țările limitrofe Ucrainei, inclusiv Moldova, țările din Balcani, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite.
”Acești actori au provocat, instruit și supravegheat grupuri din țări democratice care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații. Acești agenți de influență malignă analizează țările vulnerabile unde alimentează temeri care subminează încrederea în principiile democratice în țările vizate. Mai mulți dintre actorii de influență malignă desemnați astăzi mențin legături cu serviciile de informații rusești în ceea ce privește aspecte precum planificarea, dotarea cu personal și bugetarea activităților grupului”, se mai arată în comunicat.
Protestele din martie de la Chișinău
Statele Unite susțin că persoanele vizate au făcut parte dintr-un complot menit să profite de aceste proteste de la Chișinău și să intre cu forța în clădirea Guvernului Republicii Moldova.
După cum se menționează în declarația Casei Albe din 10 martie 2023 privind încercările Rusiei de a destabiliza Moldova, acesta a fost un efort al actorilor de ”influență malignă conectați cu Rusia” de a promova o insurecție fabricată împotriva guvernului moldovean.
În februarie 2023, grupul a organizat antrenamente de protest, probabil în sprijinul unui complot de destabilizare axat pe Moldova. În timpul protestelor, membrii grupului au supravegheat deplasarea unor membri ai personalului în locații din Moldova, inclusiv la Chișinău.
Instruirea pentru proteste a fost dirijată de un cadru instructor care avea legături cu Mihail Sergheevici Potepkin.
OFAC l-a desemnat pe Potepkin la 15 iulie 2020 pentru rolul său de director regional al M Invest, o companie desemnată care a servit drept acoperire pentru forțele PMC Wagner susținute de Kremlin care operează în Sudan și care a fost responsabilă pentru elaborarea planurilor de suprimare a protestatarilor pentru fostul președinte sudanez Omar al-Bashir.
Cine sunt cei sancționați
Konstantin Prokopyevich Sapozhnikov este liderul grupului de influență malignă menționat mai sus și a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.
Iuri Iurie Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic al complotului de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.
Gleb Maksimovici Khloponin a fost implicat în strângerea de detalii de securitate pe diverse clădiri guvernamentale din Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Moldovei.
Svetlana Andreevna Boyko este un membru de rang înalt al grupului de influență malignă menționat mai sus și s-a ocupat de întocmirea bugetului pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.
Aleksey Vyacheslavovich Losev (Losev) a efectuat recunoașteri în Republica Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev este proprietarul Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare din ceramică. OFAC desemnează Perko Julleuchter în conformitate cu OUG 14024 pentru că este deținut sau controlat de Losev sau pentru că a acționat sau a pretins că a acționat pentru sau în numele lui Losev, direct sau indirect.
Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a guvernului Republicii Moldova, mai susține Departamentul Trezoreriei.