Dosare celebre, anchetate de procurorul Eva, fostul „vârf de lance” al DNA. L-a iertat pe celebrul medic Dan Tesloianu, arestat pentru infracțiuni grave

Dosare celebre, anchetate de procurorul Eva, fostul „vârf de lance” al DNA. L-a iertat pe celebrul medic Dan Tesloianu, arestat pentru infracțiuni grave Sursa foto: arhiva EVZ

Procurorul Emilian Eva a fost condamnat la doi ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită. Eva a fost unul dintre procurorii ”vârf de lance” ai DNA-ului condus de Laura Codruța Kovesi, dar apoi a căzut în dizgrație din motive care au au rămas necunoscute.

Printre dosarele importante pe care Emilian Eva le-a anchetat în perioada în care a fost procuror, DNA se numără dosarul ICA, care l-a voizat pe Dan Voiculescu, dar și un dosar de la Iași, unde inculpat a fost medicul cardiolog Dan Tesloianu.

Acest dosar a fost închis în mod suspect, susțin surse judiciare, la scurt timp, după ce tatăl procurorului Eva, a fost operat cu succes de medicul Tesloianu.

În luna februarie 2023, Tesloianu a fost arestat preventiv după ce s-a descoperit că implanta stimulatoare cardiace, de la persoane decedate, la pacienți vii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poreclit Satana

În acest dosar, medicul Tesloianu a fost acuzat că a pretins suma de 1.500 de lei, de la o persoană, pentru a presta o angiografie în  cazul unui pacient cardiac.

Procurorul Eva, supranumit de colegi ”Satana”, a dispus clasarea dosarului după ce tatăl său a fost operat cu succes de medicul Tesloianu.

De altfel, între cele două persoane a existat și relație de afaceri, cu tablouri de artă, marea pasiune a procurorului Eva.

”Astfel, la solicitările numitului Eva Emilian în lunile decembrie 2014-martie 2015, Tesloianu Nicolae Dan i-a furnizat numitului Eva Emilian un număr de 52 de tablouri, respectiv 5 tablouri, iar acesta din urmă a intermediat tranzacţionarea tablourilor susmenţionate martorului Mardarasevici Gabriel, percepând un comision de 13.000 de euro, respectiv 3.000 de euro. În acelaşi interval, şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Eva Emilian a pretins şi primit de la Tesloianu Dan Nicolae, la un preţ subevaluat, lucrarea „Peisaj mediteraneean”, executată de R.Negelly, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de valoarea de piaţă de 2.000 de lei”, se arată în rechizitoriul prin care procurorul Eva a fost trimis în judecată, și condamnat definitiv de ICCJ.

Dosarul ICA s-a referit la Dan Voiculescu

Procurorul Emilian Eva a anchetat celebrul dosar ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Omul de afaceri a negat totul timpul că este vinovat, dar nu a avut nicio șansă în fața unui ”complet de execuție” de la Curtea de Apel București, care nu a mai ținut cont de procedura penală și a dispus această sentință.

„Eu aș considera rechizitoriul ăsta ca un fel de crimă, pentru că a mâncat ani din viaţa acestor oameni şi probabil că, mai devreme sau mai târziu, cei care au făcut lucrurile astea vor trebui să dea socoteală”, declara, Dan Voiculescu, în august 2014.

A fost procuror militar

Emilian Eva a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 1993, iar ulterior a activat ca procuror la Parchetul Militar Iași, unde a lucrat timp de șapte ani.

Ulterior, în 1999, Eva a fost numit prim procuror al Parchetului de pe langa Judecătoria Iași, unde a lucrat pentru următorii nouă ani, după care a lucrat la DNA-ul condus de Laura Codrușa Kovesi.

El a fost reținut de DNA, pe data de 9 iulie 2015, și acuzat de luare de mită.