Atenție pe unde poți merge cu bicicleta sau cu trotineta în oraș! Ce prevede legea în astfel de situații și când riști să primești amendă

Atenție pe unde poți merge cu bicicleta sau cu trotineta în oraș! Ce prevede legea în astfel de situații și când riști să primești amendăSursa foto: arhiva evz

Controversele privind utilizarea bicicletelor și trotinetelor electrice în spațiile publice rămân în continuare un subiect amplu discutat și controversat. În ciuda faptului că unii continuă să circule pe trotuar printre pietoni, există sancțiuni clare prevăzute de lege pentru astfel de comportamente.

Prin urmare, potrivit legii, dacă mergi cu bicicleta sau cu trotineta pe trotuar, printre pietoni, riști să fii sancționat de poliție. Acesta este și cazul unei femei din Brașov, care în vara anului trecut a fost amendată de poliție pentru că a ales să utilizeze trotuarul în timp ce mergea cu bicicleta, împreună cu cei trei copii.

„Sunt o mamă cu trei copii şi mi-am dorit să organizez un program quality-time cu copiii mei, mergând la cinema cu bicicleta. După ce am traversat strada cu 2x3 benzi, împingând bicicletele pe lângă noi, am trecut pe lângă o patrulă de poliţie, care îşi făcea datoria. Unul dintre agenţi m-a oprit şi mi-a cerut cartea de identitate şi a întrebat despre vârsta copiilor.

La prima vedere, am crezut că vrea să mă felicite pentru purtarea căştii de protecţie şi pentru că traversăm strada împingând bicicleta. Dar s-a adeverit că este o acţiune de conştientizare a regulilor de circulaţie privind bicicliştii şi că tot ceea ce fac este în afara legii, pentru care merit să fiu amendată”, a povestit femeia.

Mamă amendată pentru că a circulat cu bicicleta pe trotuar

Polițistul i-a oferit o explicație clară și a enumerat prevederile legale încălcate. În cazul specific, femeia circula pe trotuar fără să aibă instalate sisteme de avertizare sonoră și luminoasă, conform legii.

„Agentul mi-a spus că circul cu bicicleta pe trotuar. Păi, unde altundeva să circul cu copiii? Că pe stradă nici eu nu prea mai am curaj, dat fiind traficul din oraş. Mi s-a atras atenţia că trotuarul este pentru pietoni şi, dacă sunt pe trotuar, atunci trebuie să împing bicicleta, iar pe carosabil pot circula doar persoane trecute de 14 ani”, a mai spus atunci braşoveanca.

Femeia a întrebat polițistul unde ar putea merge cu copiii săi cu bicicleta, iar acesta i-a sugerat să meargă în parc. Cu toate acestea, conform regulamentului, circulația cu bicicleta este interzisă în parcuri.

În ciuda acestei informații, Iza a întrebat cum ar putea ajunge în parc cu bicicleta, având în vedere că cei mici nu au voie să circule pe trotuar, întrebare la care polițistul a răspuns: „Cu mașina”.

În ceea ce privește sistemul de iluminare, femeia a menționat că a fost de multe ori victima hoților și a rămas fără faruri, motiv pentru care preferă să le monteze doar atunci când circulă pe timp de noapte.

Bicicliștii și cei cu trotinete nu pot merge pe trotuar

Agentul de circulație a respectat legea și a aplicat sancțiunile corespunzătoare. Dacă nu ar fi avertizat-o pe femeie, ar fi însemnat că nu și-ar fi îndeplinit îndatoririle.

„În conformitate cu prevederile articolului 161, alin. (1) din Anexa la H.G. nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Se interzice conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz: c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete”, a precizat agentul principal Nadia Olaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov, potrivit Adevărul.