China refuză o întâlnire cu șeful apărării din SUA

China refuză o întâlnire cu șeful apărării din SUA China .Sursa foto: Pixabay

Beijingul a refuzat o invitație a Statelor Unite ale Americii la o întâlnire în Singapore între secretarul apărării Lloyd Austin și omologul său chinez Li Shangfu, a declarat luni Pentagonul.

„Peste noapte, RPC a informat SUA că a refuzat invitația noastră de la începutul lunii mai - ca secretarul Austin să se întâlnească cu ministrul Apărării Naționale al RPC, Li Shangfu, în Singapore, în această săptămână”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, referindu-se la Republica Populară Chineză, într-un comunicat.

„Lipsa de voință în ceea ce privește RPC de a se angaja în discuții semnificative de la militar la militar nu va diminua angajamentul (Departamentului Apărării) de a căuta linii deschise de comunicare cu Armata Populară de Eliberare”, a spus Ryder.

Un înalt oficial american din domeniul apărării a descris invitația refuzată ca fiind „doar ultima dintr-o litanie de scuze”, afirmând că, din 2021, China „a refuzat sau nu a răspuns la peste o duzină de solicitări din partea Departamentului Apărării pentru angajamente ale liderilor cheie, multiple solicitări pentru dialoguri permanente și aproape zece angajamente la nivel de lucru”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Li a fost sancționat de guvernul american în 2018 pentru cumpărarea de arme rusești, dar Pentagonul spune că acest lucru nu îl împiedică pe Austin să desfășoare afaceri oficiale cu el.

Vizită în Singapore

Austin urmează să călătorească în Singapore la sfârșitul acestei săptămâni pentru a participa la Dialogul Shangri-La, un summit pe teme de apărare, unde s-a întâlnit cu predecesorul lui Li, Wei Fenghe, în iunie anul trecut.

Austin și Wei s-au întâlnit din nou în Cambodgia mai târziu în 2022, dar tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut în acest an din cauza unor probleme, inclusiv Taiwanul și un presupus balon spion chinezesc care a fost doborât de un avion de război american după ce a traversat țara.

Austin și alți oficiali americani au depus eforturi pentru a consolida alianțele și parteneriatele în Asia, ca parte a eforturilor de a contracara mișcările tot mai asertive ale Beijingului, dar au existat, de asemenea, semne timide că cele două părți au lucrat pentru a reduce temperatura.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi la Viena la începutul acestei luni, iar președintele Joe Biden a declarat recent că legăturile dintre Washington și Beijing ar trebui să se dezghețe „foarte curând”, citând incidentul cu balonul spion ca fiind un factor care a sporit tensiunile. (Bibliografie: Insider Paper).