Aeroportul Otopeni introduce un culoar rapid de control pentru pașapoartele biometrice. Călătorii cu acest tip de document nu vor mai sta la cozi

Aeroportul Otopeni introduce un culoar rapid de control pentru pașapoartele biometrice. Călătorii cu acest tip de document nu vor mai sta la cozi Aeroportul Henri Coandă. Sursa: Arhiva EVZ

Cozile infernale de la aeroportul Otopeni, în special în sezon, pot fi date uitării de o parte din călători, asta după ce a fost introdus un nou culoar rapid de control automat.

Numai că, nu oricine va putea trece pe aici, ci doar cei care au pașapoarte biometrice și au peste 18 ani. Proiectul-pilot al Aeroportului Otopeni, culoarul rapid de control automat, va funcționa în perioadele de vârf, când numărul călătorilor este foarte mare.

Călătorii cu pașapoarte biometrice nu vor mai sta la coadă pe Aeroportul Otopeni

Potrivit oficialilor instituției, în ultima perioadă s-au înregistrat valori record ale traficului aerian, rivalizând cu nivelul din anul 2019, care este considerat un punct de referință în domeniul turismului.

Culoarul special este semnalizat corespunzător și poate fi foarte ușor identificat în aeroport, potrivit antena3.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cozi uriașe pe Aeroportul Otopeni s-au format vara trecută, pasagerii fiind nevoiți să aștepte zeci de minute în șir pentru a putea trece de controlul de securitate. David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor, declara atunci că problema nu este doar în România, ci în mai toată Europa.

„Este o problemă generală în Europa cu aglomerația și întârzierile. Situația în România este mai bună decât în restul Europei. Ne pare rău pentru neplăcerile pasagerilor, încercăm cu companiile de handling și companiile aeriene să atenuăm cât mai mult cauzele acestor întârzieri, cauza acestei aglomerații, lipsa de personal pe aeroporturile mari din Europa, lipsa de personal pentru companiile aeriene și companiile de handling în perioada de criză”.

Ce este pașaportul biometric și unde este folosit

Pașaportul electronic sau biometric, așa cum sugerează și numele, stochează electronic date biometrice. Pe scurt, atunci când îți faci pașaportul, ți se ia cel puțin amprentele de la degetul arătător drept și stâng, și ți se face o fotografie. Amprentele și fotografia digitală sunt stocate în cipul documentului.

Pașaportul biometric este folosit în toate țările europene, așadar inclusiv în România, chiar dacă nu este necesar pentru a călători într-o altă țară UE. Atunci când te deplasezi într-o țară UE, nu ai avea nevoie decât de cartea de identitate valabilă.