SUA avertizează asupra unei "amenințări serioase" după ce Iranul a prezentat o nouă rachetă balistică. Israelul anunță că va lua măsuri

SUA avertizează asupra unei "amenințări serioase" după ce Iranul a prezentat o nouă rachetă balistică. Israelul anunță că va lua măsuri Sursa foto: KCNA

Statele Unite ale Americii au calificat joi programul de rachete al Iranului drept o "amenințare serioasă”. Afirmația vine după după ce statul islamic a prezentat un nou model de rachetă cu cea mai mare rază de acțiune de până acum. Israelul anunță că va lua măsuri.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat afirmă că administrația Biden folosește o varietate de instrumente, inclusiv sancțiuni, pentru a contracara continuarea avansării programului de rachete balistice al Teheranului. "Dezvoltarea și proliferarea rachetelor balistice de către Iran reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității regionale și internaționale și rămân o provocare semnificativă în materie de neproliferare", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în timpul unei conferințe de presă.

"Continuăm să folosim o varietate de instrumente de neproliferare, inclusiv sancțiuni, pentru a contracara avansarea în continuare a programului de rachete balistice al Iranului și capacitatea sa de a prolifera rachete și tehnologii conexe către alții", a adăugat el, citat de presa israeliană.

Noua rachetă Kheibar va avea o rază de acțiune de 2.000 de kilometri - suficient de lungă pentru a lovi zone din Israel - și va putea transporta focoase cu o greutate de peste o tonă, a precizat Ministerul iranian al Apărării. Numele său face referire la vechiul oraș Khaybar - situat în actuala Arabie Saudită - cunoscut pentru o bătălie decisivă din secolul al VII-lea, în care armata profetului Mahomed a învins miile de soldați evrei. Potrivit presei iraniene controlate de stat, viteza rachetei tactice de mare mobilitate "poate atinge Mach 16 în afara atmosferei și Mach 8 în atmosferă".

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua rachetă a Iranului provoacă fiori

Dezvăluirea a avut loc în condițiile în care discuțiile rămân în impas cu privire la restabilirea acordului nuclear prin care Iranul a promis că își va reduce activitățile în schimbul reducerii sancțiunilor. Acordul din 2015, ignorat de fostul președinte american Donald Trump și criticat de Israel, nu a luat în considerare în mod direct programul de rachete al Iranului. Administrația președintelui american Joe Biden a renunțat în mare parte la ideile de reducere a sancțiunilor în cadrul unui acord, mai ales după ce Iranul a fost măturat de proteste majore împotriva conducerii religioase. "Un Iran cu o armă nucleară ar acționa probabil și mai provocator și de aceea suntem atât de angajați să împiedicăm Iranul să dobândească arme nucleare", a declarat Miller.

Marți, șeful Marelui Stat Major al armmatei israeliene, generalul Herzi Halevi a avertizat că Iranul se apropie de punctul în care Israelul va fi obligat să acționeze împotriva programului său nuclear. "Iranul a făcut mai multe progrese în îmbogățirea uraniului decât oricând înainte. De asemenea, examinăm îndeaproape și alte aspecte ale căii [iranienilor] către capacitatea nucleară", a declarat Herzi la o conferință găzduită de Institutul pentru Politică și Strategie al Universității Reichman din Herzliya. "Fără a intra în detalii, există posibile evoluții negative la orizont care ar putea determina luarea de măsuri", a spus Halevi.

Israelul vede Iranul ca pe o amenințare existențială și a declarat în repetate rânduri că va acționa singur dacă va fi necesar pentru a împiedica Republica Islamică să obțină arme nucleare, inclusiv un atac asupra instalațiilor sale.