Ungaria blochează ajutoarele militare acordat de UE Ucrainei
- Nicolae Comănescu
- 24 mai 2023, 11:26
Guvernul de la Budapesta se opune unei noi tranșe de 500 de milioane de euro, deoarece banca OTP figurează pe lista neagră a ''sponsorilor internaționali ai războiului'' întocmită de guvernul de la Kiev.
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord asupra unei noi tranșe de ajutor militar în favoarea Ucrainei.
În timp ce Comisia și multe țări europene ar dori să aloce alte 500 de milioane din European Peace Facility, după cele 4,6 miliarde asigurate deja guvernului de la Kiev, Ungaria blochează decizia. Motivul fiind includerea celei mai mari bănci a Ungariei, OTP Bank, pe o listă de ''sponsori internaționali de război'', întocmită de autoritățile ucrainene.
Obiecţiile Ungariei
''Atâta timp cât Ucraina menține banca OTP pe lista sponsorilor internaționali ai războiului, ne vom opune plății acestei noi jumătate de miliard de euro de către European Peace Facility''', a spus clar Péter Szijjártó, ministrul de externe de la Budapesta.
'''OTP este cea mai mare bancă maghiară, un jucător important în economia țării: pot spune și că suntem cu toții mândri de ea''.
Cu toate acestea, potrivit agenției anticorupție ucrainene, instituția de credit ''oferă condiții preferențiale militarilor ruşi'', pe care, practic ''îi recompensează pentru crimele de război comise''. Banca respinge aceste declarații, considerându-le rezultatul unei analize incorecte și parțiale.
''Atâta timp cât Ucraina menține banca OTP pe lista sponsorilor internaționali ai războiului, ne vom opune plății acestei noi jumătate de miliard de euro'', conchide Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei.
Destine încrucişate
În teorie, ajutorul militar al Uniunii este independent de lista neagră a Ucrainei, însă Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe Josep Borrell a dat de înţeles că lucrează la soluționarea cazului la nivel diplomatic pentru a debloca, astfel următoarea tranșă de plăți.
"Trebuie să facem tot posibilul la nivel bilateral și multilateral pentru a aproba următorul pachet de sprijin militar pentru Ucraina. Dacă un stat membru are dificultăți, trebuie să discutăm despre asta. E ceea ce vom face."
Lista neagră a Ucrainei nu are consecințe juridice concrete, ci este un fel de apel la boicotarea celor 26 de companii, aproape toate europene, a căror imagine riscă prejudicii semnificative. Ca de altfel și o sută de persoane, printre care şi mulți italieni, care ocupă poziții importante în companiile incluse pe listă. Și care au fost etichetaţi de Kiev drept ''sponsori internaționali ai războiului''.
sursa: RADOR / it.euronews.com