România este obligată să aplice decizia CEDO în cazul cuplurilor de același sex. Ce se întâmplă dacă măsura nu este implementată
- Ionel Sclavone
- 23 mai 2023, 22:55
România ar putea fi sancționată dacă nu pune în aplicare decizia CEDO astfel încât să protejeze și drepturile cuplurilor de același sex. Statul român și-ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul Europei. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a arătat că există și decizii ale Curții Constituționale în sensul deciziei CEDO.
România este obligată să modifice legislația națională ca să protejeze și drepturile cuplurilor de același sex. O decizie CEDO a stabilit că țara noastră încalcă dreptul la viața de familie a cuplurilor gay și a dispus ca autoritățile de la București să adopte reglementările care să corecteze această situție. Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă se opune unei astfel de măsuri, în ciuda deciziei CEDO.
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a explicat ce s-ar putea întâmpla dacă România nu se conformezeă solicitării CEDO. Astfel, țara noastră ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul Europei dacă nu pune în aplicare decizia.
„Curtea (CEDO) spune că există o obligație de a proteja și recunoaște cuplurile de același sex, nu în mod obligatoriu prin instituția căsătoriei - ceea ce ar fi o alternativă parteneriatul civil. România, după decizia de astăzi, este obligată - nu ar putea fi obligată, este obligată - să adopte o legislație care să răspundă acestei decizii CEDO”, a spus șeful CNCD.
În plus, atrage atenția Csaba Asztalos, astfel de reglementări au fost stabilite și prin decizii interne, ale Curții Constituționale.
„Inclusiv Curtea Constituțională a României, decizia din 2018, are în considerente o exprimare prin care spune că România ar trebui să adopte în viitor o astfel de legislație, pentru că se încalcă dreptul la viață de familie al acestor persoane și, mai mult, avem decizii ale CCR prin care se arată că noțiunea de familie este mult mai largă decât cea rezultată din căsătoria dintre o femeie și un bărbat”, a declarat Csaba Asztalos.
CCR a reglementat în sensul CEDO
Președintele CNCD a explicat că țara noastră poate fi sancționată dacă nu aplică decizia CEDO, în conformitate cu acordurile internaționale la care este parte.
„România poate fi sancționată, există o procedură de monitorizare a implementării deciziilor CEDO și poate fi sancționată la nivelul Consiliului Europei, inclusiv cu suspendarea dreptului de vot în această instituție”, a spus preșdintele CNCD
El a precizat că Parlamentul poate să legifereze parteneriatul civil, ceea ce este puțin probabil să se întâmple, însă, într-un an electoral.
Csaba Asztalos a explicat că există multe familii cu copii care trăiesc în afara căsătoriei. El a exemplificat că familiile pot fi formate din mamă cu copii, tată cu copi sau bunici cu nepoți care nu mai au părinți.
„În societate se vede o tendință de a avea cupluri heterosexuale care nu apelează la instituția căsătoriei, trăiesc împreună și dau naștere la copii. Peste 35% din copiii României născuți în ultimii cinci ani sunt născuți în afara căsătoriei”, a mai afirmat Csaba Asztalos, conform Digi24.
România încalcă articolul 8 din Convenție
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România a încălcat articolul 8 din Convenţie - dreptul la „respectarea vieţii private şi de familie” - în cazul cuplurilor de acelaşi sex. Curtea s-a pronunțat în procesul intentat de Buhuceanu, Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României.
„Curtea observă că - atât la momentul în care reclamanţii au depus cererile la Curte, cât şi în prezent - nu existau şi nu există dispoziţii în legislaţia română care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex. Dimpotrivă, Codul civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate”, se arată în decizia CEDO.
Pe de altă parte, Patriarhia Romană a reacționat la decizia CEDO arătând că biserica ortodoxă dezaprobă promovarea și legiferarea parteneriatului civil. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a afirmat că partneriatul civil reprezintă „sursa toxică a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei”.