Primarul din Corbeanca, arestat preventiv pentru 30 de zile. Curtea de Apel București a admis contestația formulată de DNA

Primarul din Corbeanca, arestat preventiv pentru 30 de zile. Curtea de Apel București a admis contestația formulată de DNASursa foto: Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com

Marți, Curtea de Apel București a emis o hotărâre definitivă prin care a admis contestația formulată de DNA împotriva deciziei Tribunalului București de a-l elibera pe cauțiune pe primarul din Corbeanca, care fusese reținut în legătură cu fapte de mare corupție.

Acest lucru înseamnă că edilul din Corbeanca va fi plasat în arestul central pentru 30 de zile. Înainte de această decizie definitivă, un judecător de la Tribunalul București a considerat că indiciile privind faptele primarului nu sunt concludente, astfel că a dispus eliberarea completă a edilului.

Primarul din Corbeanca, în arest pentru 30 de zile

Acum, un complet de la Curtea de Apel București a revocat hotărârea magistratului de fond într-un mod drastic. Surse judiciare atribuie discrepanța majoră dintre decizii faptului că magistratul de fond ar avea legături de rudenie cu fostul consilier al Alinei Bica.

Judecătorul în cauză este Victor Horia Dimitrie Constantinescu, potrivit știripesurse.ro.

Anton Valeriu a fost lăsat în libertate de judecători la începutul lunii mai, după ce a fost reținut de DNA pentru luare de mită și spălarea banilor. Procurorii l-au acuzat că ar fi luat mită de la mai multe persoane aproape două milioane de euro și ar fi primit, de asemenea, 16 hectare de teren și pădure, pe care le-a vândut cu peste două milioane de euro.

El ar fi solicitat acești bani pentru a rezolva cererile de retrocedare a unor terenuri în favoarea persoanelor respective. Primarul din Corbeanca, aflat în funcție din 2008, a menționat în cea mai recentă declarație de avere că are datorii de aproximativ 1,4 milioane de euro către trei persoane fizice și o bancă.

Ce acuzații i-au adus procurorii DNA edilului

„Pentru a fi ascunsă adevărata proveniență a banilor primiți mită, la instigarea lui Anton Valeriu ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani.

Într-un context asemănător, în perioada septembrie 2011 - iulie 2019 Anton Valeriu ar fi pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren jumătate din drepturile revendicate pentru a face demersurile necesare astfel încât cererile depuse de acestea să fie aprobate.

După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte hectare de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 de euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro”.